Vinkkejä vaalien käsittelyyn

Nuorisovaaleissa nuoret tutustuvat puolueisiin, ehdokkaisiin ja äänestämiseen. Nuorisovaalit on erinomainen tilaisuus keskustella nuorten kanssa politiikasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Tälle sivulle on koottu vinkkejä ja materiaaleja vaalien käsittelyyn.

Nuorisovaalien järjestäjänopas ja vaalipaikalle tulostettavat materiaalit on julkaistu ja ne löytyvät tältä sivultaOlemme koonneet myös yhteen ohjeet koronaturvallisten Nuorisovaalien järjestämisestä, voit perehtyä tarvittaviin erityisjärjestelyihin täällä.

Tietoa kuntavaaleista

Kuntavaalit järjestetään kesäkuussa 2021. Kuntavaalien vaalipäivä on 13.4. ja ennakkoäänestysaika on 26.5.-8.6. Kuntavaaleissa äänestetään kunnanvaltuustoon valittavat ehdokkaat. Valtuusto vastaa kunnan taloudesta ja toiminnasta ja käyttää kunnan ylintä päätäntävaltaa. Valtuustoon valittavien ehdokkaiden määrä vaihtelee kunnan koon mukaan. Vaaleista voi lukea lisää Kuntaliiton nettisivuilta.

Kunnan päätöksenteko ja äänestäminen kuntavaaleissa
Miksi äänestäminen kuntavaaleissa on tärkeää? Miten ja mistä kunnassa päätetään? Kunnanvaltuustossa päätetään kunnan arkeen vaikuttavista asioista kuten esimerkiksi terveydenhuollosta, julkisesta liikenteestä ja liikuntapaikoista. Kunnan tarjoamat harrastusmahdollisuudet ja kulttuuritoiminta ovat myös tärkeitä asioita joista päätetään valtuustossa. 

Ylen Näin kunta toimii! - kunnan tehtävät 3 minuutissa - video tarjoaa tiiviin tietopaketin kunnista ja niiden toiminnasta.

Voitte tutustua 2017 kuntavaaleihin tehtyihin videoihin, joissa selitetään miksi vaaleissa kannattaa äänestää ja miten äänet jakautuvat puolueille. Videot löytyvät suomeksi ja ruotsiksi Allianssin YouTube kanavalta: 

Vaaleihin tutustuessa on tärkeää myös perehtyä vaalivaikuttamiseen ja käsitellä medialukutaitoa. Yle Tripletistä löytyy opetussisältöjä liittyen äänestämiseen ja vaikuttamiseen nuorten näkökulmasta. 

Kuntademokratiakortit
Voitte perehtyä kunnan päätöksentekoa koskeviin kysymyksiin myös kuntademokratiakorttien avulla! Kortit ovat hauska ja osallistava tapa tutustua kunnan päätöksentekoon erilaisten tehtävien kautta. Korttipakka sisältää kahdenlaisia kortteja: faktakortteja ja tehtäväkortteja. Faktakortit kertovat miten demokratia kunnissa toimii. Tehtäväkorttien kautta nuoret syventyvät selvittämään faktoja omaan kotikuntaansa liittyen. Voit ladata ja tulostaa kuntademokratiakortit täältä.

Kuntademokratiakortit korttipakkoja pöydällä

Puolueet tutuiksi

Nuorten vaalikone
Nuorten vaalikone on nuorisoalan yhteinen vaalikone, johon on koottu yhteen nuorille tärkeimmät kysymykset ja teemat. Vaalikoneen avulla on helppo etsiä sopivaa ehdokasta tai puoluetta omasta vaalipiiristä tutustuen samalla ajankohtaisiin vaaliteemoihin.  Nuorten vaalikoneen voi tehdä kolmella kielellä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi osoitteessa nuortenvaalikone.fi.

Puolueiden esittelyt
Katsokaa alle minuutin pituiset videot Ratkaistaan Suomen suurin ongelma- kampanjasta vuodelta 2018. Eduskuntapuolueiden edustajat kertovat mitä he lupaavat tehdä, jotta yksikään nuori ei syrjäydy Suomessa. Ratkaistaan Suomen suurin ongelma -videosarja löytyy YouTubesta.
Yleiskieliset puolue-esittelyt löytyvät 
tältä sivulta.

Eduskuntapuolueet

Sisältö

Keskusta

Kokoomus

Kristillisdemokraatit

Liike Nyt

Perussuomalaiset 

 

Suomen Ruotsalainen kansanpuolue (RKP)

Sosiaalidemokraatit (SDP)

Vasemmistoliitto

Vihreät

Pienempiin puolueisiin on myös mielenkiintoista perehtyä. Listan kaikista rekisteröidyistä puolueista Suomessa löydät täältä.

Maskipäisiä nuoria pöydän ympärillä

Kuntavaalitapahtumia

Nuorisovaalien tulokset julkistetaan toukokuussa Yle Uutisluokan vaalipäivänä 26.5. Vaalipäivänä nuoret raportoivat itse vaaleista ja haastattelevat puolueiden puheenjohtajia! Julkistusta voi seurata Ylen kanavilla ja suorana verkossa. Lisätietoa vaalipäivästä löydät tältä sivulta.

Vaalipaneeli
Hyvä tapa tutustua ehdokkaisiin on kuulla mitä heillä on sanottavanaan. Voitte järjestää oppilaitoksellanne etänä vaalipaneelin, johon kutsutte vaalipirinne ehdokkaita. Suunnitelkaa paneelin toteutus yhdessä nuorten kanssa. Miettikää kysymyksiä yhdessä ja valitkaa paneelille yksi tai useampi juontaja. Tarkemmat ohjeet vaalipaneelin järjestämiseen etänä löytyvät tästä pdf-tiedostosta.

Allianssi järjesti yhteistyössä nuorisojärjestöjen kanssa valtakunnallisen Nuorten kuntavaalipaneelin 6.5. klo 18 ja paneelin tallenne on nyt katsottavissa Allianssin somekanavilla. Kaksikielisessä paneelissa nuoret poliitikot kertoivat näkemyksiään nuoria koskettavista kysymyksistä ja teemoista. Tallennetta kannattaa hyödyntää Nuorisovaaleihin valmistaututuessa katsomalla se esimerkiksi oppitunnin aikana. Paneelin tallenne löytyy Allianssin Youtubesta, Facebookista ja Twitteristä.

 

Aiheesta muualla