Näin järjestät Unelmien kunta -keskustelun Politiikkaviikolla

Unelmien kunta -keskustelussa nuoret pohtivat Erätauko-menetelmällä, minkälaisessa kunnassa tai kaupungissa he haluavat elää. Samalla tutustutaan kunnan päätöksentekoon. Keskustelun voi järjestää nuorten ryhmän kesken tai kutsuen mukaan paikallisia päättäjiä. 
 

Ohjeet Unelmien kunta -keskustelun järjestämiseksi

1. Ilmoittaudu mukaan Unelmien kunta -keskustelun järjestäjäksi

Ilmoittautumislomakkeeseen pääset tästä linkistä. Sadat nuorten ryhmät järjestävät keskusteluja 2.-8. marraskuuta Politiikkaviikolla.

2. Tutustu järjestäjän ohjeisiin

Järjestäjän ohjeet (pdf) saat ladattua tästä tai avattua Slides-esityksenä:

Erätauko-keskustelun voi järjestää myös etäyhteydellä, johon vinkkejä löydät tältä sivulta.
Voit lisäksi katsoa videon, jossa Anna ja Virva kertovat Erätauosta menetelmänä. Katso myös tunnelmia syksyllä 2019 järjestetyistä nuorten ja päättäjien keskusteluista.

3. Kutsu keskustelijat

Kutsukirjeen pohjan (docx) saat ladattua tästä:

Keskustelusta saa eniten irti, jos nuorten kanssa kutsuu keskusteluun kunnan päättäjiä. Voit lähettää kutsun sähköpostilla, kirjeenä, viestinä somessa tai soittaa. Mukaan voi kutsua eri puolueiden edustajia tai poliittisten nuorisojärjestöjen jäseniä, kunnanvaltuutettuja, lautakunnan jäseniä tai vaikka pormestarin.

Muokkaa kutsuviestistä teidän tapahtumaanne sopiva ja korvaa punaiset tekstit. Paras kutsu on osoitettu ihmiselle henkilökohtaisesti.

4. Seuraa käsikirjoitusta ja järjestä Unelmien kunta -keskustelu

Unelmien kunta -keskustelun käsikirjoitus 75 min (pdf-tiedostona / Slides-esityksenä):

Unelmien kunta -keskustelun käsikirjoitus 120 min (pdf-tiedostona / Slides-esityksenä):

Voit valita kahdesta eri pituisesta keskustelusta teille sopivimman. Mikäli keskustelijat tuntevat toisensa entuudestaan, sopii lyhyempi keskustelumalli hyvin. Uusille tuttavuuksille on hyvä varata enemmän aikaa.

Video

5. Anna palautetta ja kirjaa oivallukset

Palautelomakkeeseen pääset tästä linkistä.

Täytä keskustelun lopuksi ryhmänne oivallukset ja anna palautetta keskustelusta oiheisella lomakkeella. Osallistuneet ryhmät voivat osallistua arvontaan.

 

+ Tutustukaa kunnan päätöksentekoon!

Voit tulostaa ja leikata nuorten ryhmälle kuntademokratiakortit, joissa on perustietoa kuntademokratiasta ja kiinnostavia tehtäviä.