Lär dig om valet!

Ungdomsvalet är en utmärkt chans att lära sig om val, röstning och kandidater. På denna sida har vi sammanställt tips för hur man kan behandla valet.

De ungas valmaskin

De ungas valmaskin är en gemensam valmaskin för ungdomsområdet som sammanställer de viktigaste frågorna och temana för ungdomar. Med hjälp av valmaskinen är det lätt att hitta en kandidat och ett parti som delar ens egna värden samtidigt som man kan bekanta sig med aktuella valteman.

De ungas valmaskin inför riksdagsvalet öppnas för väljarna den 12 mars på svenska, finska och engelska på adressen www.ungasvalmaskin.fi.

Valpanel

Det bästa sättet att bekanta sig med kandidaterna är naturligtvis att träffa dem. Ordna en valpanel eller en egen vardagsrumsdebatt på er läroanstalt. Bestäm först datum och tid för när ni vill ordna panelen. Skicka inbjudningar till panelen direkt till kandidaterna eller partierna i er valkrets. Fundera på frågor tillsammans och välj en eller flera personer som leder panelen. 

Om röstning och val

Varför rösta? På denna video förklarar man varför det lönar sig att rösta i valen och hur rösterna fördelas mellan partierna. Videon har ursprungligen gjorts för kommunalvalet 2017 men den passar även för andra val.