Nuorisovaalit on mainio tilaisuus oppia vaaleista, äänestämisestä ja ehdokkaista. Tälle sivulle on koottu vinkkejä vaalien käsittelyyn.

Nuorten vaalikone

Nuorten vaalikone on nuorisoalan yhteinen vaalikone, joka kokoaa yhteen nuorille tärkeimmät kysymykset ja teemat. Koneella on helppo löytää omat arvot jakava ehdokas ja puolue sekä tutustua ajankohtaisiin vaaliteemoihin.

Eduskuntavaalien nuorten vaalikoneen voi tehdä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.nuortenvaalikone.fi.

Nuorten vaalikoneen voi tehdä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Vaalipaneeli

Paras tapa tutustua ehdokkaisiin on tietysti tavata heitä. Järjestäkää oppilaitoksellanne vaalipaneeli tai oma olohuonetentti. Päättäkää ensin päivä ja aika, jolloin haluatte järjestää paneelin. Lähettäkää kutsut paneeliin suoraan vaalipiirinne ehdokkaille tai puolueille. Miettikää kysymyksiä yhdessä ja valitkaa paneelille yksi tai useampi juontaja.

Suomen Lukiolaisten Liitto on koostanut napakat ohjeet vaalipaneelin järjestämiseen:

Puolueet tutuiksi

Mitä eduskuntapuolueet lupaavat tehdä, jotta yksikään nuori ei syrjäydy Suomessa? Katsokaa alle minuutin mittaiset videot jokaiselta puolueelta ja miettikää, mitä eroja ja yhtäläisyyksiä eri puolueiden välillä on. Voitte myös tutustua puolueiden kampanja

Puolue

Sisällöt

Keskusta
 
 
Kokoomus
 
 
Kristillisdemokraatit
 
 
Perussuomalaiset
 
 
RKP
 
 
Sininen tulevaisuus
 
 
Sosialidemokraatit (SDP)
 
 
Vasemmistoliitto
 
 
Vihreät
 
 

Ylen vaalibotti

Ylen vaalibotti perustuu Ylen vaalikoneen kysymyksiin, mutta antaa vastaajalle enemmän tietoa kysymysten taustasta ja havainnollistaa vaaliaiheita videoilla. Pääset tekemään botin osoitteessa vaalibotti.yle.fi.

Kuva Ylen vaalibotin ulkoasusta

Äänestämisestä ja vaaleista

Miksi äänestää? -videolla selitetään, miksi vaaleissa kannattaa äänestää ja miten äänet jakautuvat puolueille. Video on alun perin tehty kuntavaaleihin 2017, mutta sopii katsottavaksi myös muiden vaalien yhteydessä.

Ylen vaalisohva -sarjassa ihmiset kutsuvat muutaman ehdokkaan kerralla kotiinsa keskustelemaan yhdestä teemasta. Jaksot löytyvät Areenasta.

Miten meihin vaikutetaan? -materiaali on lukioon ja yläkoululaisille suunnattu oppituntien kokonaisuus. Nidien tavoitteena on tukea nuorten monilukutaidon ja etenkin kriittisen medialukutaidon kehittymistä. Erityisesti vaaleissa kriittinen medialukutaito on tarpeen. (Katri Schroderus, Mediakasvatusseura 2019)