Nuorisovaalit

Nuorisovaalit on loistava oppimis- ja opetustapahtuma kaikille peruskouluille ja toisen asteen oppilaitoksille. Nuorisovaaleissa nuoret tutustuvat vaaleihin ja ehdokkaisiin sekä saavat konkreettisen kokemuksen äänestämisestä.

Nuorisovaalit järjestetään aina valtakunnallisten vaalien yhteydessä – niin myös eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa keväällä 2019. Vaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa. Vaalipiiri määritetään oppilaitoksen osoitteen mukaan ja äänioikeutettuja ovat kaikki alle 18-vuotiaat nuoret. Vaalit toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi.

Aikataulut 2019

Eduskuntavaalien tulos on selvillä

Eurovaalien äänestys Nuorisovaaleissa 13.-17.5.2019

  • Viimeinen ilmoittautumispäivä eurovaaleihin 3.5. Ilmoita oppilaitoksesi mukaan tällä lomakkeella: lyyti.in/nuorisovaalit2019
  • Oppilaitoksen vaalitulos kirjattava tulosjärjestelmään viimeistään 17.5. klo 23.59.

Lyhyt muistilista Nuorisovaaleista

  • Täytä ilmoittautumislomake.
  • Valitse aikatauluihinne sopiva vaalipäivä.
  • Järjestä vaalit yhdessä nuorten kanssa oppilaitoksella. Se käy helposti Nuorisovaalien ohjeilla ja materiaaleilla.
  • Laske oppilaitoksen vaalitulos ja kirjaa se valtakunnalliseen tulospalveluun.
  • Seuratkaa vaaleja yhdessä!
Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi koordinoi eduskuntavaalien Nuorisovaalit kuudennen kerran 1.-5.4.2019. Nuorisovaaleihin osallistui 877 perus- ja toisen asteen oppilaitosta kahdessatoista vaalipiirissä. Ääniä annettiin yhteensä 62 935, joista hylättyjä oli 3 628.
Hienoa, että olette ilmoittautuneet mukaan Nuorisovaaleihin! Seuraava askel on ladata järjestäjän opas ja tulostaa vaalimateriaalit.
Nuorisovaalit on mainio tilaisuus oppia vaaleista, äänestämisestä ja ehdokkaista. Tälle sivulle on koottu vinkkejä vaalien käsittelyyn.
Allianssi on koordinoinut nuorisovaaleja jo useiden vuosikymmenten ajan. Valtakunnallisesti nuorisovaaleja on toteutettu samanaikaisesti eduskuntavaalien kanssa 1990-luvulta lähtien, mutta arkistoissamme vanhimmat merkinnät ovat jo kuntavaaleista 1960-luvulta.
Ungdomsvalet är ett utmärkt läro- och undervisningsevenemang och riktar sig till alla grundskolor och läroinrättningar på andra stadiet. I Ungdomsvalet får de unga bekanta sig med val och kandidater och får en konkret upplevelse av att rösta.

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja:

Virva Viljanen
nuorten osallisuuden asiantuntija
nuorisovaalit@alli.fi / p. 050 3020 598

Nuorisovaalit järjestetään yhteistyössä oikeusministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen ja Historia- ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL:n kanssa. #nuorisovaalit #ungdomsvalet

Medialle

Haluatko kirjoittaa jutun Nuorisovaaleista tai tehdä haastattelun? Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssilta voi tiedustella vaaleista ja osallistuvista oppilaitoksista: virva.viljanen(a)alli.fi / p. 050 3020 598. 

Allianssi ei julkaise yksittäisten oppilaitosten vaalituloksia vaalisalaisuuden ylläpitämiseksi.