Materiaalit ja ohjeet

Politiikkaviikolla tuhannet nuoret pohtivat politiikan uudistamista toteuttamalla ryhmätyön tai kutsumalla päättäjät demokratiadialogiin. Tältä sivulta löydät ohjeet ryhmätyön järjestämiseen ja tarvittavat materiaalit. Muistithan jo ilmoittautua Politiikkaviikon ryhmätyöhön? Jos et ole vielä ilmoittautunut, pääset ilmoittautumiseen tästä
 

Politiikkaviikon ryhmätyö (1 h 30 min)

Valmistautuminen
Ryhmätyön järjestämiseen tarvitset tietokoneen tai padin, jolla voitte katsoa ohjaajan PowerPoint-esityksen. Lataa ja tulosta alta teemakohtaiset ryhmätyöpohjat ja apukortit. Varaa lisäksi ryhmäläisille kyniä ja paperia tarpeen mukaan.

Ohjaajan PowerPoint-esitys
Ohjaajan esityksessä on ryhmätyön juoksutus ja ohjeet ryhmätyön vetämiseen. Voit myös muokata pohjaa teidän ryhmällenne sopivaksi.

Ryhmätyöpohjat 
Nuoret saavat valita, mihin teemaan he haluavat keskittyä ryhmätyössä. Teemakohtaiset ryhmätyöpohjat jaetaan nuorille. Jos kyseessä on iso ryhmä, jakautuvat nuoret useampaan pieneen ryhmään. Tärkeintä on, että jokainen ehtii sanoa ääneen ajatuksensa ryhmätyön aikana.

Ryhmätyön tulosten lähettäminen
Ryhmätyön tuloksena syntyneet ideat ja ehdotukset palautetaan tämän lomakkeen kautta (linkki). Kaikkien Politiikkaviikolle osallistuneiden ryhmien tuotokset kerätään Uuden politiikan julistukseen, joka luovutetaan oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille kansainvälisenä lapsen oikeuksien päivänä. Lisäksi ideat julkaistaan Politiikkaviikon sivuilla.
 

Demokratiadialogit nuorille ja päättäjille

Voitte myös järjestää Erätauko-menetelmällä demokratiadialogin juuri teille sopivan aikataulun ja kokoonpanon mukaisesti. Dialogipohjia on neljä erilaista: kaksi pelkästään nuorille (45 min ja 75 min) sekä kaksi nuorille ja päättäjille (75 min ja 120 min).

Valmistautuminen dialogiin
Lataa alta keskustelun vetäjän ohjeet sekä haluamasi dialogin ohjeet. Varaa dialogia varten sopiva tila ja järjestä tila dialogiohjeiden mukaisesti. 

Keskustelun vetäjän ohjeet 

Dialogitilaisuuksien ohjeet

Päättäjien kutsuminen 
Voit kutsua nuorten ja päättäjien yhteisdialogeihin esimerkiksi kuntasi valtuutettuja tai viranhaltijoita, oman vaalipiirisi kansanedustajia tai vaikka kunnassa toimivien yhdistysten puheenjohtajia!

Suuri joukko kansanedustajia on ilmoittautunut mukaan Politiikkaviikolle ja he ovat valmiita vierailemaan nuorten ryhmien luona Politiikkaviikolla 4.-8.11. Kaikkien kansanedustajien ja heidän avustajiensa yhteystiedot vaalipiireittäin löydät täältä. Kunnanvaltuutettujen ja keskeisten viranhaltijoiden yhteystiedot löydät oman kuntasi kotisivuilta. Kuntien kotisivut löydät täältä.

 

 

Aiheesta muualla