Nuorisovaalit

Nuorisovaalit on loistava oppimis- ja opetustapahtuma kaikille peruskouluille ja toisen asteen oppilaitoksille. Nuorisovaaleissa nuoret tutustuvat vaaleihin ja ehdokkaisiin sekä saavat konkreettisen kokemuksen äänestämisestä.

Allianssi toteuttaa nuorisovaalit suomeksi ja ruotsiksi aina valtakunnallisten vaalien yhteydessä. Seuraavan kerran nuorten omat vaalit pidetään ennen eduskunta- ja europarlamenttivaaleja keväällä 2019 sekä mahdollisissa maakuntavaaleissa. Nuorisovaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissa vaaleissa. Oppilaitokset järjestävät yhdessä nuorten kanssa perinteisen uurnavaalin, ja Allianssi kokoaa nuorten antamat äänet valtakunnallisesti yhteen.

Osallistumalla nuorisovaaleihin oppilaitos saa käyttöönsä:

  • Nuorisovaalien ohjeet ja tulostettavat vaalimateriaalit, kuten äänestyslipun, ääntenlaskupöytäkirjan ja vaalihuoneiston kyltit
  • Valtakunnallisen tulosjärjestelmän, johon on helppo syöttää oppilaitoksen vaalitulos
  • Videoita, oppituntimalleja ja muuta materiaalia opetuksen tueksi

”Nuorisovaalit on erinomainen työkalu demokratiakasvatukseen. Saamamme palautteen perusteella vaalit oli helppo järjestää yhdessä nuorten kanssa Allianssin ohjeilla ja vaalimateriaaleilla. Äänestäneet nuoret seurasivat aiempaa kiinnostuneempana vaaliuutisointia ja kokivat päässeensä osaksi suurempaa tapahtumaa”, kommentoi osallisuusasiantuntija Virva Viljanen.

Aiempina vaalivuosina nuorimmat äänestämiseen osallistuneet ovat olleet esikouluikäisiä. Varsinaista yläikärajaa vaaleissa ei ole. Äänestäminen on kuitenkin suunnattu erityisesti alle 18-vuotiaille ja heille, joilla ei ole äänioikeutta varsinaisissa vaaleissa.

”Tärkeintä on, että kaikki nuorisovaaleihin osallistuvat tietävät, mistä on kyse ja 18 vuotta täyttäneitä kannustetaan äänestämään myös varsinaisissa vaaleissa. Hyvä käytäntö on ollut, että äänioikeutetut opiskelijat saavat käydä kouluaikana äänestämässä ennakkoon rehtorin luvalla”, Viljanen muistuttaa. Nuorisovaalien tavoitteena on esitellä äänestäminen yhtenä yhteiskunnallisen vaikuttamisen muotona ja tehdä siitä tuttu tapa kaikille nuorille.