Mitä kuuluu nuorille? -podcast

Mitä kuuluu nuorille? on Allianssin podcast-sarja, jossa pureudutaan ajankohtaisiin nuorisoalaa puhuttaviin teemoihin mielenkiintoisten vieraiden kanssa. Kuuden jakson podcast-sarja julkaistiin keväällä 2020.

Mitä kuuluu nuorille? tehtiin osaksi Allianssin tavoiteohjelman päivittämisprojektia, sillä halusimme pureutua ohjelman eri teemojen tilannekuviin kiinnostavalla tavalla. 

Kaikkien jaksojen tekstiversiot löydät täältä!

 

Mitä kuuluu nuorille - Jakso 1Mitä kuuluu nuorille? – Jakso 1: Ilmasto & ympäristö

Miten ilmastonmuutoksentorjunnassa menee ja mitä luonnon monimuotoisuukadon eteen tehdään? Eurooppa-katsauksessa puhutaan etenkin odotuksista komission Green dealia kohtaan. Tämän ajan suurimmista ekologisista kriiseistä ja nuorten näkökulmista tilanteeseen ovat keskustelemassa nuorten ilmastodelegaatti Sara Nyman ja ilmastoministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma. Keskustelua luotsaa vaikuttamisen asiantuntija Niina Ratilainen. Janika Takatalon haastattelussa ovat mepit Ville Niinistö (vihr.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.).

Kuuntele jakso    
Transistor.fm    
Spotify    
Pocket Cast    
     
Tekstiversio täällä!    

Väliviiva

 

Mitä kuuluu nuorille? – Jakso 2: Työllisyys Mitä kuuluu nuorille? Jakso 2

Millaiset ilmiöt vaikuttavat juuri nuorten työllisyyteen? Keskustelemassa kansanedustaja Matias Mäkynen (sd.), projektikoordinaattori Tuija Kautto Kohtaamo-hankkeesta sekä Tampereen yliopiston dosentti Jaana Lähteenmaa. Keskustelua vetää Allianssin vaikuttamisen asiantuntija Katja Asikainen. Eurooppa-katsauksessa käydään läpi nuorten työllisyyteen vaikuttavia EU-ohjelmia ja niiden tulevaisuuden näkymiä. Vaikuttamisen asiantuntijan Janika Takatalon haastattelussa on mep Miapetra Kumpula-Natri (sd.)

Kuuntele jakso    
Transistor.fm    
Spotify    
Pocket Cast    
     
Tekstiversio täällä!    

Väliviiva

 

Mitä kuuluu nuorille - Jakso 3Mitä kuuluu nuorille? – Jakso 3: Yhdenvertaisuus

Miten syrjintä tuottaa hyvinvointieroja? Erivoisuuden ja yhdenvertaisuuden suuriin kysymyksiin vastaavat THL:n Shadia Rask, Ihmisoikeusliiton Aija Salo ja yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston Matti Jutila asiantuntijamme Laura Heinosen vetämässä keskustelussa. Eurooppa-katsauksessa keskustellaan yhdenvertaisuudesta ja nuorten oikeuksista EU-tasolla. Studiossa Allianssin vaikuttamisen asiantuntijan Janika Takatalon haastattelussa YFJ:n hallituksen jäsen Silja Markkula.

Kuuntele jakso    
Transistor.fm    
Spotify    
Pocket Cast    
     
Tekstiversio täällä!    

Väliviiva

 

Mitä kuuluu nuorille? – Jakso 4: OsaaminenMitä kuuluu nuorille? Jakso 4: Osaaminen

Megatrendit haastavat Suomen suurta ylpeydenaihetta: koulutusjärjestelmää. Missä asioissa osaamispolitiikkaa pitää tulevaisuudessa päivittää ja kuinka hyvin koulutusjärjestelmämme ratkaisee nuorten tämän päivän haasteita? Vaikuttamisen asiantuntija Niina Ratilaisen kanssa koulutuksen tulevaisuuskuvista ovat keskustelemassa opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen ja Sitran Osaamisen aika -avainalueen neuvonantaja Tapio Huttula. Eurooppa-katsauksessa puhutaan EU-tason osaamispolitiikasta. Janika Takatalon haastattelussa on mep Henna Virkkunen (kok.).

Kuuntele jakso    
Transistor.fm    
Spotify    
Pocket Cast     
 
Tekstiversio täällä!

Väliviiva

 

Mitä kuuluu nuorille - Jakso 5: HyvinvointiMitä kuuluu nuorille? – Jakso 5: Hyvinvointi

Millaisin keinoin vahvistamme nuorten kokemaa hyvinvointia? Ratkaiseeko sote nuorten palveluiden pääsyn haasteet? Vaikuttamisen asiantuntija Katja Asikaisen luotsaamassa keskustelussa aihetta pohtivat kansanedustaja Hanna-Leena Mattila (kesk.) ja lääketieteen tohtori Marke Hietanen-Peltola THL:lta. Eurooppa-katsauksessa jutellaan EU:n terveystrategiasta ja EU:n keinoista ehkäistä mielenterveysongelmia. Janika Takatalon haastattelussa on mep Alviina Alametsä (vihr.).

Kuuntele jakso    
Transistor.fm    
Spotify    
Pocket Cast    
     
Tekstiversio täällä!    

Väliviiva

 

Mitä kuuluu nuorille? – Jakso 6: OsallisuusMitä kuuluu nuorille? Jakso 6: Osallisuus

Osallisuudessa tapahtuu nyt paljon ja sen edistäminen on pääministeri Marinin hallituksen yksi kärkitavoitteista. Mitä pitäisi tehdä nuorisotyössä, puolueissa, kunnissa, ministeriöissä, EU:ssa, jotta nuoret pääsisivät mukaan päätöksentekoon? Jaksossa syvennytään osallisuuden positiivisiin ja negatiivisiin lukuihin kolmen demokratia-asiantuntijan kanssa. Keskustelijoina mukana ovat Kuntaliiton Päivi Kurikka, Sitran Riina Pulkkinen ja Demos Helsingin Lari Hokkanen ja puheen melkein asiassa pitää osallisuusasiantuntija Virva Viljanen. Eurooppa-katsauksessa pohditaan nuorten osallistumismahdollisuuksia EU-tasolla. Janika Takatalon haastattelussa on Eurooppanuorten puheenjohtaja Iiris Asunmaa.

Kuuntele jakso    
Transistor.fm    
Spotify    
Pocket Cast    
 
Tekstiversio täällä!