Piirroskuva Robert SundmanistaRobert Sundman (1994)

Kuka olet?
Olen Keravalta lähtenyt ja Helsinkiin asettunut toimittaja. Olen työskennellyt politiikan toimittajana Ylellä vuodesta 2018 alkaen. Tätä ennen olen muun muassa päätoimittanut Ylioppilaslehteä ja lukiolaisten Improbaturia.

Miten muutat maailmaa?
Uskon, että toimittajan työ – siis journalismi – voi muuttaa maailmaa paremmaksi, vaikka se ei aina olisikaan toimittajan oma päämäärä. Itse tunsin vetoa journalismia kohtaan, koska olen yleisen kiinnostunut maailmasta ja siitä, mitä tällä pallolla tapahtuu.

Maailmassa on jatkuvasti enemmän sisältöä – kuvia, videoita, tekstejä, podcasteja, mitä ikinä! – joka viihdyttää ja sivistää meitä. Journalismi kuitenkin eroaa tästä sisällöstä siten, että sillä on erityinen yhteiskunnallinen tehtävä. Yleisöllä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu ja toimittajan on velvollisuus siitä kertoa. Toimittaja on vastuussa aina ennen kaikkea yleisölleen eli kansalaisille, ei esimerkiksi kaupalliselle yhteistyökumppanille.

Demokraattinen yhteiskunta, jossa toimitaan, vaikutetaan ja tehdään päätöksiä tarvitsee myös journalistista mediaa.

Miten kannustat muita?
Toimittajana (ja varmaan ihmisenä muutenkin!) olen kuullut usein neuvon, jonka mukaan kannattaa rohkeasti seurata omaa tähteään. Siihen haluan kannustaa muitakin. Tähti voi olla iso asia tai niche, molemmat ovat yhtä oikein.

Ketä henkilöä arvostat?
Toimittajana saan tarkkailla aktivisteja, poliitikkoja ja maailmanmuuttajia usein ”toiselta puolelta” – ja usein vieläpä kritikoida heitä ja heidän tekemisiään. Kun on kerrankin mahdollisuus, haluan todeta, että myös arvostan kaikkia, jotka ovat valmiit laittamaan itsensä likoon tärkeän asian puolesta ja muuttamaan maailmaa. Sellaisia ihmisiä ei voi koskaan olla liikaa.