Piirroskuva Nora Pelkosesta.Nora Pelkonen (2000) 

Kuka olet?
Olen nuori nainen Rovaniemeltä, jossa opiskelen Lapin yliopistossa luokanopettajaksi. Muutin tänne etelästä nimenomaan opintojen perässä. Rakastan uintia, somea, koiria, nukkumista, taidetta ja luontoa. Luonteeltani olen hyvin määrätietoinen ja rohkea. Minusta löytyy tosi herkkä ja tunteikas puoli. Tunteikkuus on hienoa, mutta joskus se myös kuormittaa. Vapaa-aikani menee opiskeluun, ystävien kanssa hengailuun, luonnossa liikkumiseen, lastenhoitotöihin ja rentoutumiseen kotona. 

Miten muutat maailmaa?
Muutan maailmaa paremmaksi auttamalla ja tukemalla toisia nuoria somen kautta vertaistuellisesti. Pidän Instagram-tiliä @voihyvinrakas, jossa kerron omia kokemuksiani muun muassa syöpämuistoista, masennuksesta ja ahdistuksesta, dialektisesta käyttäytymisterapiasta... Olen juttukaverina monille nuorille, ja olen käynyt siellä satoja keskusteluita ihmisten kanssa. Saan yhteydenottoja mm. kiusaamisesta, perheongelmista, masennuksesta, ahdistuksesta ja itsetuhoisuudesta. Voin jakaa vertaistukea ja ohjata heitä ammattilaisten juttusille.

Jaan tilillä paljon tietoa mielenterveysasioista ja tuon nuorten ääntä ja kokemuksia kuuluviin antamalla seuraajille mahdollisuuden julkaista omia kokemustarinoita ja mielipiteitä eri nuoria koskevista aiheista. Myös monet alan ammattilaiset ja sellaiset, joilla ei ole kokemusta mt-ongelmista, seuraa tiliäni, mikä auttaa heitä ymmärtämään niitä, jotka painivat vaikeuksien kanssa. 

Instagramin lisäksi ylläpidän Whatsappissa seitsemää vertaistukiryhmää, jotka ovat eri ikäluokille ja eri aiheista, kuten masennuksesta ja harhoista. Siellä valvon, että keskustelu on asiallista ja juttelen heidän kanssaan. Lisäksi järjestän Zoomissa videopuhelutyylisesti välillä eri teemoittain tapahtumia, kuten peli-iltoja, iltapalatuokioita jne. Ne kokoaa nuoria yhteen ja monet ovatkin saaneet sitä kautta uusia ystäviä tai edes sosiaalisia kontakteja yksinäisyyden keskelle. Olen muutaman kerran myös nähnyt seuraajiani livenä, ne ovat olleet koskettavia ja merkittäviä hetkiä!

Sometyöni merkityksen näen ihmisten palautteista. Olen kuullut mm. että eräs seuraaja joka aamu ekana kun herää, tulee katsomaan, olenko julkaissut jotain uutta tililläni. Eräs seuraaja kertoi, että minun kanssa käydyn keskustelun myötä hän ei ole satuttanut itseään tänään. Moni on myös uskaltautunut kertomaan minulle vaikeista asioista, joita ei ole koskaan ennen kenellekään kertonut ja ehkä uskaltanut myös hakea ammattiapua. Tiedon jakaminen on tärkeää, sillä mt-ongelmia yhä leimaa suuri stigma. Monesti tuntuu, että mt-palvelut ja nuorisopalvelut ovat turhan vaikeasti saatavilla. Olen tililleni jakanut maakunnittain eri tahoja mistä apua voi hakea. 

Miten kannustat muita?
Puhukaa mielenterveysongelmista, jos vain mahdollista! Rikotaan tabuja ja puututaan epäkohtiin rohkeasti ja määrätietoisesti. Ollaan avoimia erilaisille ajattelutavoille, eikä kangistuta tiettyihin kaavoihin. Myös jos jollain lukijalla on omia kokemuksia tai tarinoita jaettavana, jotka haluaisi saada näkyviin ja kuuluviin, voi Instagramin kautta laittaa viestiä. Tuodaan tarinamme esille! 

Ketä henkilöä arvostat?
Arvostan monia maailmaa muuttavia henkilöitä, mutta Alviina Alametsä on suuri idolini. Hän on nuori nainen, joka puhuu rohkeasti eri aiheista ja tuo myös mielenterveysaiheet esiin. Muita arvostamiani henkilöitä on esim. Kira Tiivola ja Yeesi-järjestön Noora.