Piirroskuva Marja Puustisesta. Marja Puustinen (2000)  

Kuka olet?
Olen pitkäaikaissairauden vammauttama luonnonlapsi. Halusin jo lapsena ihmisoikeusaktivistiksi, koska tahdoin koko sydämestäni pelastaa maailman. Nyt opiskelen yhteiskuntatieteitä ja tiedän, etten tule pelastamaan maailmaa, mutta ehkä pystyn muuttamaan sitä hieman paremmaksi. Rakastan saunomista, sipsejä, musiikkia, metsää, joulua ja ihmisiä.

Miten muutat maailmaa?
Tavoitteeni on, että jokainen uskaltaisi käyttää tarvitsemiaan apuvälineitä ja pystyisi olemaan osa yhteisöä haluamallaan tavalla ilman häpeää, pelkoa ja ulkopuolisuuden tunnetta. Levitän Instagramissa tietoa esteettömyydestä, vammaisuudesta ja kehopositiivisuudesta.

Koska vammaiset ihmiset ovat vielä melko näkymättömiä monien arjessa, syntyy sellainen harha, ettei vammaisia ihmisiä ole, joten ei tarvita myöskään saavutettavia tilaratkaisuja ja tapahtumia. Tämä on kuitenkin väärä oletus, koska meitä todellakin on olemassa.

Vammaisten oikeuksista puhutaan toistaiseksi vielä aivan liian vähän ja esimerkiksi apuvälineitä käyttävän ihmisen ajatellaan olevan huonokuntoinen vanhus. Saavutettavat ratkaisut ovat tärkeitä, jotta kaikki olisivat samalla viivalla.

Miten kannustat muita?
Ensin kannattaa ottaa selvää ja esimerkiksi seurata erilaisia aktivisteja sosiaalisessa mediassa. Sen jälkeen täytyy enää vain uskaltaa. Ei haittaa, jos joskus tekee virheitä tai kertoo vääriä tietoja. Tällaiset asiat voi korjata ja sitten jatkaa eteenpäin. Tärkeintä on kuitenkin avata suunsa. Häpeää ja pelkoa ei voi poistaa yksin, siihen tarvitsee useiden ihmisten panosta. Opettele näkemään vammaiset ja sairaat ihmisetkin ensisijaisesti ihmisinä, ei sairauksina tai apuvälineinä.

Ketä henkilöä arvostat?
Minna Canthia, Michelle Obamaa ja useita muita!