Ratkaistaan Suomen suurin ongelma

Ilman hyvinvoivia nuoria ei jatkossa ole työlle tekijöitä, veroille maksajia eikä yhteisille asioille hoitajia. Siksi nuorten syrjäytyminen on Suomen suurin ongelma. Onneksi se on myös ratkaistavissa.

Ratkaistaan Suomen suurin ongelma -otsikon alla järjestetään keskustelutilaisuuksia ja paneelikeskusteluja sekä kerätään tietoa ja ratkaisuja nuorten syrjäytymisen torjumiseksi.

RSSO 2020

Miten estämme, ettei koronakriisi syrjäytä nuoria 90-luvun laman lailla?

Koronakriisin keskellä moni päättäjä on vannonut, että tällä kertaa ei toisteta 90-luvun virheitä. Mutta mitä se tarkoittaa ja miten puolueet sen ihan oikeasti tekisivät?

Haastoimme kaikki eduskuntapuolueet kertomaan omat ratkaisunsa siitä, miten 1990-luvun virheet vältetään ja koronakriisistä selvitään ilman pitkäkestoisia vaikutuksia nuorten hyvinvointiin ja työllisyyteen.

Ratkaisuja esiteltiin Nuorisotyön viikon virtuaalitapahtumassa Ratkaistaan Suomen suurin ongelma: Miten estämme, ettei koronakriisi syrjäytä nuoria 90-luvun laman lailla?.

Puolueet kiinnittivät ratkaisuissaan huomiota erityisesti ennaltaehkäiseviin toimiin, kuten nuorten palveluihin ja mielenterveyspalveluiden saatavuuteen. Etenkin nuorten mielenterveyden tukeminen näyttää olevan puolueille tärkeää, sillä lähes kaikki korostivat ratkaisuissaan mielenterveyspalveluita. Myös panostukset koulutukseen ja nuorten työllisyyden tukeminen olivat suosittuja ratkaisuehdotuksia. 

SDP ja Vasemmistoliitto korostivat oppivelvollisuuden laajentamista. Kokoomus ja RKP nostivat esille nuorisotyön merkityksen nuorten hyvinvoinnin tukena, Kristillisdemokraatit taas kiinnittivät huomiota ylivelkaantumiseen ja mahdollisen konkurssiaallon hoitoon. 

Keskustalle tärkeää oli, että Ohjaamo-toiminta ei typisty pelkäksi nuorten TE-palveluksi ja että nuorten tukeminen perustuisi kumppanuuteen, ei sanktioihin. Vihreät halusivat kaikkeen päätöksentekoon parempaa lapsi- ja nuorivaikutusten arviointia, jotta nuorten palvelutarpeita voitaisiin paremmin ennakoida. 

Yhdestä asiasta puolueet olivat yksimielisiä: 1990-luvun virheitä ei saa toistaa ja nyt nuorten hyvinvointiin on uskallettava panostaa. Tutustu puolueiden ratkaisuehdotuksiin kokonaisuudessaan täällä.

Kaipaatko tapahtuman dia-sarjan käyttöösi? Saat sen nyt itsellesi täältä (PDF).

Katso myös