Nuorten vaalikoneen usein kysytyt kysymykset

Mikä taho on Nuorten vaalikoneen takana?

Nuorten vaalikone on nuorisoalan yhteinen vaalikone, joka on suunnattu nuorille äänestäjille.

Nuorten vaalikoneen takana ovat Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi sekä Aseman Lapset ry, Climate Move, Demarinuoret (Sosialidemokraattiset Nuoret ry), Eettisen kaupan puolesta ry, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS, Into - etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry, Invalidiliitto ry, Järvenpään nuorisovaltuusto, Kehittämiskeskus Opinkirjo, Kommunistinuoret ry, Lastensuojelun Keskusliitto, Mediakasvatusseura ry, Nuori kirkko ry, Nuorisoasuntoliitto, Nuorten mielenterveysseura - Yeesi ry, Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL), Oripään kunta, Oulun nuorisovaltuusto ONE, STTK, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto -SAKKI ry, Suomen Keskustanuoret ry, Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry, Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry, Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry, Suomen Setlementtiliitto ry, Suomen somalialaisten liiton Nuorten verkosto -hanke, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry, Svensk Ungdom, Vasemmistonuoret ry, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ja YAD Youth Against Drugs ry.

Vaalikoneen toteutuksesta vastaa Allianssi ja vaalikonesivuston on tuottanut Webscale Oy. Allianssin jäsenet ovat voineet ilmoittautua Nuorten vaalikoneen kumppaniksi avoimessa haussa ja kumppaniksi on voinut liittyä haun päätyttyäkin.

Miten vaalikoneen kysymykset on valittu?

Nuorten vaalikone kokoaa yhteen osoitteeseen nuorten näkökulmasta ajankohtaisimmat kuntapolitiikan kysymykset. Vaalikone on toteutettu 30 järjestön yhteistyönä. Vaalikoneen kysymyksiä on laadittu avoimissa työpajoissa pohjautuen nuorille tehtyyn kuntavaalikyselyyn kesällä ja syksyllä 2020.

Vaalikonekysymysten laatiminen on aina valinta. Kysymyksiä voi olla vain rajattu määrä ja hyvä kysymys jakaa mielipiteitä. Lue blogi vaalikoneiden ongelmista ja merkityksestä nuorille.

Miten vaalikone laskee sopivan ehdokkaan ja puolueen?

Vaalikone mittaa ehdokkaiden ja käyttäjän vastausten eroavaisuutta ja muodostaa tästä matemaattisesta etäisyydestä “samanlaisuusluvun”. Puolueella tai sen koolla ei ole ehdokkaiden laskennassa vaikutusta. Tämä mahdollisesti edistää pienpuolueiden tai yhden henkilön valitsijayhdistysten näkyvyyttä koneessa. Puoluekannat lasketaan aluekohtaisesti tällä hetkellä. Jos ehdokkaat saavat saman “samanlaisuusluvun”, järjestetään ehdokkaat nimen aakkosjärjestyksen mukaan. 

Onko vaalikoneessa kaikki kuntavaaliehdokkaat?

Kaikki ehdokkaat eivät ole vaalikoneessa. Vaalikoneeseen vastanneiden joukossa on kaikenikäisiä ehdokkaita kaikista puolueista ja lisäksi eri valitsijayhdistyksistä. Vastaamalla nuorten vaalikoneeseen ehdokas voi tavoittaa nuoria äänestäjiä ja ottaa kantaa nuorille tärkeisiin kuntavaalikysymyksiin.

Nuorten vaalikoneeseen on pyydetty kaikilta puolueilta ja puolueiden piirijärjestöiltä ehdokkaiden yhteystietoja. Lisäksi ehdokkaat voivat itse ilmoittautua vaalikoneeseen vastaajaksi.

Mitkä kunnat löytyvät vaalikoneesta?

12.3. mennessä vaalikoneessa oli ehdokkaita noin 290 kunnasta. Ehdokkaiden määrä vaihtelee kunnasta riippuen. Lisää tietoa Suomen kunnista löydät Kuntaliiton sivuilta.

Miten vaalien siirto vaikuttaa vaalikoneen toimintaan?

Nuorten vaalikone pysyy toiminnassa kesäkuun vaalipäivään saakka. Vaalikoneen ilmoittautumis- ja vastausaikaa on pidennetty toukokuulle. Ehdokasprofiilin luomisen ja vastausten muokkaamisen takaraja oli tiistai 25.5.2021 klo 21.

Miksi ehdokasprofiilini ei näy vaalikoneen tuloksissa?

Nuorten vaalikone näyttää ainoastaan ehdokkaat, jotka ovat vastanneet 100 % kaikkiin kysymyksiin. Pääset tarkistamaan omat vastauksesi sähköpostiisi tulleen linkin kautta. Ongelmatilanteissa voit olla yhteydessä vaalikone@alli.fi.

Miksi en ole saanut kirjautumislinkkiä vaikka olen ilmoittautunut vastaajaksi vaalikoneeseen?

Ilmoittauduttuasi vastaajaksi sinun tulisi saada kirjautumislinkin sisältävä sähköposti viikon kuluessa. Kyseinen sähköposti päätyy helposti suoraan roskapostiin ja valitettavasti joidenkin sähköpostien palomuuri estää viestin perille pääsyn kokonaan. Kirjautumislinkki lähetetään osoitteesta info@ehdokaskone.fi, ja voit ensin yrittää etsiä viestiä sähköpostin hakutoiminnolla. Mikäli viesti ei ole tullut perille niin ole yhteydessä meihin vaalikone@alli.fi