Kuntavaaliehdokkaille

Ehdokas, ole nuorten puolella!

Kunnissa tehdään iso osa nuorten arkeen ja elämään vaikuttavista päätöksistä. Jokaisen Suomen kunnan kannattaa olla paikka, jossa yksikään nuori ei syrjäydy. Kunta tarvitsee hyvinvoivia nuoria, jotta se voi tulevaisuudessa tarjota palveluita ja olla hyvä paikka elää kaikille. Nuoriinsa sitoutuva kunta saa myös nuoret sitoutumaan kuntaansa. 

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssin laatimaan ohjelmaan on koottu kunnan päättäjille 27 keinoa parantaa nuorten hyvinvointia. Kokonaisen kuntavaaliohjelman löydät tältä sivulta, mutta jos haluat ehdokkaana olla nuorten puolella, ota edistääksesi ainakin nämä tavoitteet:
 

  1. Nuorten matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluja on riittävästi saatavilla. Mielenterveyden ongelmien vuoksi apua hakeva nuori pääsee palvelujen piiriin viikon sisällä yhteydenotosta.
  2. Kunta tekee nuorten syrjäytymiseen puuttuvan ohjelman tai huomioi nuorten syrjäytymisen ehkäisyn kunnan strategiassa.
  3. Jokaisella nuorella on mahdollisuus vähintään yhteen maksuttomaan harrastukseen. Kuntaan on nimetty harrastuskoordinaattori ja vapaa-ajan tiloja tarjotaan maksuttomasti harrastuskäyttöön. Kunta tukee harrastus- ja nuorisojärjestötoimintaa avustuksilla.
  4. Kunnassa on käytössä osallistuva budjetointi, jossa myös alaikäiset nuoret saavat vaikuttaa äänestämällä. Lapsilta ja nuorilta kerätään ehdotuksia budjetin käyttökohteiksi.
  5. Kunnissa nuorisotyötä tekevillä ammattilaisilla on riittävät valmiudet edistää nuorten yhdenvertaisuutta sekä riittävästi tietoa ihmisoikeuksista, sukupuolen moninaisuudesta ja rasismista. Henkilöstöä koulutetaan sensitiivisestä kohtaamisesta ja viestinnästä.

Jos olet kanssamme tavoitteista samaa mieltä, voit käyttää Nuorten puolella -tunnusta esimerkiksi omilla nettisivuillasi. Tunnuksen ja ohjeet sen käyttöön löydät tältä sivulta.

(Muistathan vastata myös Nuorten kuntavaalikoneeseen osoitteessa nuortenvaalikone.fi, että nuoret äänestäjät löytävät sinut! Tänäkin vuonna äänioikeuttaan voi käyttää ensimmäisen kerran jopa 109 500 nuorta.)

 

Nuorten vaalikone on nuorille äänestäjille suunnattu vaalikone, joka kokoaa nuorille tärkeimmät kuntavaalikysymykset yhteen osoitteeseen. Kuntavaaleissa 2021 vaalikone toteutetaan yhteistyössä 30 nuorisoalan järjestön kanssa kolmella kielellä.
Olen nuorten puolella -tunnus.

Jos olet kanssamme kuntavaalitavoitteista samaa mieltä, voit käyttää tältä sivulta löytyvää Nuorten puolella -tunnusta esimerkiksi omilla nettisivuillasi.

Tunnuksesta löytyy myös Facebookissa profiilikuvakehys, jonka löydät näin: Mene sivulle https://www.facebook.com/profilepicframes ja hae kehyksiä hakusanalla Allianssi. Säädä profiilikuva kehykseen sopivaksi vetämällä liukusäädin miinukselle.

Toivomme, että mahdollisuuksien mukaan tunnuksesta on esimerkiksi nettisivuilla linkki tähän sivuun: https://www.alli.fi/nuorisoalan-kuntavaalitavoitteet.

 

Verkkohäirinnästä vapaat vaalit.

Jäsenjärjestömme Plan tarjoaa yhdessä Someturvan kanssa tukea verkkohäirinnän kohteeksi joutuneille nuorille ehdokkaille

Someturvan palvelu on käytettävissä 21.3.–21.4. välisenä aikana vaalipäivänä enintään 24 vuotta täyttäneille kuntavaaliehdokkaille.

Plan International Suomi ja Someturva tiedottavat ehdokkaita tarkemmin palvelun käyttöönotosta puolueiden ehdokasviestinnän kautta.

Someturvan palvelun käyttöönottoon tarvitset aktivointikoodin, joka toimitetaan nuorille ehdokkaille puolueiden kautta maaliskuussa. Jos et saa tuolloin aktivointikoodia puolueesi kautta, voit olla yhteydessä Plan International Suomen yhteyshenkilöön maaliskuussa Planin verkkosivuilla julkaistavien ohjeiden mukaan.

Nuoret äänestävät kaikissa vaaleissa muita ikäryhmiä vähemmän. Viime kuntavaaleissa keväällä 2017 vain noin joka kolmas 18-24-vuotias nuori käytti ääntään.