POLITIIKKAVIIKKO 2020

Valtakunnallinen yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko 2.-8.11.2020

Politiikkaviikko on valtakunnallinen yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko nuorille. Mukaan voi lähteä mikä tahansa nuorten ryhmä - luokka, opiskelijakunta, nuorisovaltuusto, partiolippukunta tai harrastusryhmä! Tavoitteena on oppia vaikuttamisen tapoja lähiympäristössä kuin laajemminkin maailmassa ja tutustua politiikkaan.

Politiikkaviikolla 2020 suunnitellaan unelmien kuntaa

Politiikkaviikolla 2.-8.11.2020 opitaan toiminnallisesti vaikuttamisesta kunnissa ja kaupungeissa. Kunnissa päätetään monista nuorten elämään vaikuttavista asioista: kouluista, terveydenhuollosta, julkisesta liikenteestä, kirjastoista, puistoista ja nuorisotiloista, harrastusmahdollisuuksista. Samaan aikaan monissa kunnissa nuorten määrä laskee.

Siksi Politiikkaviikolla voi järjestää nuorten ja paikallisten päättäjien välisen Unelmien kunta -keskustelun. Keskustelussa nuoret ja kuntapäättäjät kohtaavat tasavertaisina ja puhuvat Erätauko-menetelmällä siitä, minkälaisessa kaupungissa tai kunnassa he haluavat asua.

Video
Politiikkabussin edessä on teltta ja nuoria.

Valtakunnallinen nuorten Politiikkaviikko tavoitti yli 1000 nuorta

Valtakunnallinen yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko Politiikkaviikkoa vietettiin 2.-8.11. Viikon tavoitteena on opettaa vaikuttamisen tapoja lähiympäristössä kuin laajemminkin maailmassa ja tutustua politiikkaan. Politiikkaviikko järjestettiin tänä vuonna kolmatta kertaa. 

 

Politiikkaviikon taustakuva, jossa on tähtiä ja silmiä.

Näin järjestät Unelmien kunta
-keskustelun Politiikkaviikolla

Politiikkaviikon Unelmien kunta -keskustelun järjestäminen on helppoa. Materiaalit sisältävät mm. Unelmien kunta -keskustelumallin, ohjeet keskustelun vetäjälle ja kutsukirjepohjan osallistujille. Keskustelun lopuksi ryhmä käy läpi oivallukset ja lähettää ne osaksi valtakunnallista Politiikkaviikkoa. Ryhmä saa vinkkejä, miten syntyneitä ideoita voi lähteä edistämään yhdessä.

 

Bussi ja värikkäitä pilviä.

Nuorten politiikkabussi

Nuorten politiikkabussi 2020 lähtee kiertämään valtakunnallisella Politiikkaviikolla toisen asteen oppilaitoksia ympäri Suomen. Politiikkabussi yhdistää liikkuvan nuorisotyön ja demokratiakasvatuksen menetelmät. Bussin kyydissä nuoret pääsevät pelillisillä menetelmillä tutustumaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen sekä kohtaamaan alueen päätöksentekijöitä ja eri puolueiden edustajia. 

Politiikkaviikon taustakuva, jossa mm. tähtiä, kysymys- ja huutomerkkejä ja salamoita.

Politikveckan

Politikveckan är en riksomfattande temavecka om samhällelig påverkan för unga. Politikveckan ordnas den 2–8 november 2020. 

Politikveckans program passar för alla ungdomsgrupper, och i synnerhet för årskurserna 7–9, andra stadiet, påverkansgrupper för unga samt ungas hobby- och fritidsverksamhet.

Pilviä, tähtiä ja salamoita.

Nuorisovaltuustojen haastekampanja Politiikkaviikolla

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry ja nuorisoalan kattojärjestö Allianssi haastavat nuorisovaltuustot osallistumaan Politiikkaviikkoon 2.-8.11.2020. Nuorisovaltuustot voivat osallistua kutsumalla kunnan päätöksentekijät Unelmien kunta -keskusteluun puhumaan siitä, miten omasta kunnasta saadaan tehtyä paras paikka nuorille. 

Kaikkien osallistuneiden nuorisovaltuustojen kesken arvotaan yhden nuorisovaltuuston kolmelle jäsenelle maksuton osallistuminen Nuva ry:n kevään 2021 Aktiivipäiville.

Haluatko järjestää oman Politiikkaviikon tapahtuman? 

Politiikkaviikolla 2.-8.11. voi järjestää itse suunnitellun ja toteutetun tapahtuman, jonka tavoitteena on vahvistaa nuorten vaikuttamisen tietoja ja taitoja. Tapahtuma pitää järjestää nuorten kanssa ja sen pitää olla syrjimätön. 

Ilmoita oma tapahtumasi Politiikkaviikon tapahtumakalenteriin tästä linkistä.
Voit käyttää tunnistetta #politiikkaviikko ja hyödyntää Politiikkaviikon logoa tapahtuman viestinnässä: keltainen logo, musta logo

Kumppaneina mukana

Politiikkaviikon kummeina toimivat opetusministeri Li Andersson ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Demarinuoret
European Youth Parliament Finland
Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry
KD Nuoret
Keskustan Opiskelijaliitto
Keskustanuoret
Kokoomusnuoret
Kokoomusopiskelijat
Kuntaliitto
Opetushallitus
Opinkirjo
SAKKI ry
Suomen Lukiolaisten Liitto
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry
Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry
Suomen Partiolaiset
Vasemmisto-opiskelijat

Vihreät nuoret

Lisätiedot: Virva Viljanen, osallisuusasiantuntija (etunimi.sukunimi@alli.fi) Ota rohkeasti yhteyttä!