Nuorisotyön viikko 2021

Nuorisotyön viikko oli tänä vuonna viikolla 41 eli 11.-17.10.2021.

Nuorisotyön viikko järjestetään tänä vuonna vklla 41 eli 11.-17.10.2021. Viikolla nostetaan valtakunnallisesti esille nuorisotyöntekijöiden, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien tekemää arvokasta työtä nuorten hyväksi. Kannustamme paikallisia toimijoita, kuntia, järjestöjä ja nuoria järjestämään myös omia tempauksia, teemapäiviä ja tilaisuuksia nuorisotyön juhlistamiseen.

Vuonna 2020 viikon teema oli Nuorten yhteiskunnallinen osallisuus paikallisella tasolla. Viikolla julkaistiin somejakokuvia, profiilikuvakehyksiä ja kannustetaan kiittämään esimerkiksi oman elämänsä tärkeitä nuorisotyöntekijöitä, nuorisotaloja, nuorisojärjestöjä ja muita nuorisoalan toimijoita. Nuorisotyön viikon kunniaksi julkaisimme myös Nuorisonpuolustuskurssin, jolla paikallisesti voidaan korostaa nuorten ja nuorisoalan merkitystä päättäjille.

Nuorisotyön viikon materiaalit löytyvät Allianssin kuvapankista.

Nuorisotyön viikkoa vietetään viikolla 37 eli 7.-13.9.2020. Nuorisotyön viikolla nostetaan yhdessä esille nuorisotyöntekijöiden ja järjestöjen tekemää arvokasta työtä nuorten hyväksi.  
Koontikuva Nuorisotyön viikon materiaaleista

Nuorisotyön viikon materiaalit

Kuntademokratiakorttien pakkoja vierekkäin.

Kuntademokratiakortit

Tiedettävästi historian ensimmäiset kuntademokratiakortit on nyt julkaistu! Kuntademokratiakortit on suunniteltu käytettäväksi nuorten eri ryhmien, kuten koululuokkien, nuorisotilojen, erilaisten harrastusryhmien kuten partiolippukuntien ja muiden nuorten ryhmien käyttöön. 

Korttipakka sisältää kahdenlaisia kortteja: faktakortteja ja tehtäväkortteja. Faktakortit kertovat miten demokratia kunnissa toimii. Tehtäväkorttien avulla syvennytään selvittämään faktoja omaan kotikuntaan liittyen. Tehtäväkorteissa on mukana myös muutamia haastavampia tehtäviä, jotka vaativat selvittämistä enemmän vaivaa. Kortteja voi käyttää haluamallaan tavalla: nostaa vuorotellen pakasta kortti ja keskustella kysymyksestä, tai esimerkiksi rakentaa rastiradan korttien sisältöä hyväksikäyttäen. 

Kuntademokratiakortteja on tilattavissa painettuna korttipakkana rajallinen määrä. Voit tilata kuntademokratiakortit tällä lomakkeella. Vaihtoehtoisesti kortit voi tulostaa itse allianssi.kuvat.fi -sivulta löytyvistä PDF-dokumenteista.

Kuntademokratiakortit on tehty Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin ja Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton yhteistyönä. 

 

Kaksi naista hymyilemässä seinän vieressä. Etualalla sumeita ihmisten hahmoja.

Nuorisonpuolustuskurssi

Miten osoittaa nuorisoalan resursseista päättäville, mikä merkitys nuorisoalalla on nuorten hyvinvoinnille? Vastaus on uunituore Nuorisonpuolustuskurssi!

Nuorisonpuolustuskurssi on toiminnallinen kokonaisuus, jonka tarkoituksena on tehdä nuorisoala ja nuorisotyö tutuksi sekä valtakunnallisen että paikallisen tason päättäjille. Nuorisonpuolustuskurssin järjestävät oman alueensa nuorisotyön toimijat yhdessä.

Kurssin konsepti ja materiaalit on nyt julkaistu! Tutustu Nuorisonpuolustuskurssiin, sen tavoitteisiin ja toteutukseen, ja järjestä oma kurssi paikkakunnallasi. Järjestämme Nuorisonpuolustuskurssin järjestämisestä myös webinaarin ke 16.9. klo 15. Ilmoittaudu webinaariin mukaan Lyytissä.

 

Löydät Allianssin ja Nuorisotyön viikon julkaisuja seuraavista kanavista:

Allianssin Facebook-sivu
Nuorisotyön viikon Facebook-event
Allianssi Instagramissa
Allianssi Twitterissä

Parhaillaan käynnissä olevalla Nuorisotyön viikolla puhutaan erityisesti nuorten osallisuudesta paikallisella tasolla. Onkin hyvä hetki miettiä myös ensi vuonna käytäviä kunnallisvaaleja. 

Nuorisotyön viikon tapahtumia

Nuorisotiedon kirjasto juhlistaa Nuorisotyön viikkoa yhdessä Humakin kanssa kanssa virtuaalisella Speakers´ Corner 2020­­ - tapahtumalla. Kaikille avoin nuorisotyön verkkotapaaminen on Nuorisotiedon kirjaston ja Humanistisen amk:n valtakunnallinen tempaus, jossa äänessä on alan toimijoita
Kaksi ihmishahmon varjoa.

Tervetuloa Café Walkers -keskustelutilaisuuteen 8.9.2020!

Tällä kertaa teemana on Kuinka nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset voivat tukea vanhempia kasvatustehtävässä? Osallistua voi myös etäyhteydellä.

Tilaisuudessa pohdimme, millä tavoin nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset voivat ottaa vanhemmat mukaan työskentelyyn ja tukea heitä. Kuulemme ja keskustelemme myös siitä, onko poikkeuksellinen kevät ja kesä näkynyt perheissä, joiden kanssa työskentelemme ja millaisia uudenlaisia toimia nyt mahdollisesti tarvitaan.

Aamupäivän aikana kuulemme alustukset sosiaaliohjaaja Maarit Karhuselta, Vantaan turvatalon johtaja Pekka Väänäseltä ja Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimekseltä. Alustusten jälkeen jatkamme aiheiden käsittelyä ryhmissä. Tilaisuuden juontaa kouluttaja Timo Kyllönen Aseman Lapset ry:stä.

Paikan päälle voimme ottaa 25 henkilöä, mutta tilaisuus striimataan, joten seuraamaan mahtuu enemmänkin väkeä. Toivomme, että samasta organisaatioista ilmoittautuisi paikan päälle enintään kaksi henkilöä. Etäyhteydellä osallistuvien määrää ei ole rajoitettu.
 

Aika: Tiistai 8.9. klo 8.30–10.00. Aamupalaa tarjolla klo 8.00.

Paikka: Walkers-talo, Simonkatu 1–3, vanha linja-autoasema, Kamppi
 

Ilmoittaudu Walkers-talolla pidettävään tilaisuuteen

Ilmoittaudu seuraamaan tilaisuutta etäyhteydellä

 

Joukko nuoria

EYP:n kahvitauko MEP Sirpa Pietkäisen kanssa: ilmastonmuutos ja konfliktit

Ilmastonmuutos uhkaa yhteiskuntien vakautta ja turvallisuutta monin eri tavoin. Nuorista 67 % ilmoitti vuoden 2018 nuorisobarometrissa kokevansa turvattomuuta tai epävarmuutta ilmastonmuutoksesta. Elokuussa 2020 Turussa järjestetyn Nuorten EU-huippukokouksen julkilausumassa tuotiin esiin, että ilmastonmuutos koskettaa nykyisiä ja tulevia sukupolvia myös Euroopassa esimerkiksi sään ääri-ilmiöiden lisääntymisen ja luonnon monimuotoisuuden vähentymisen kautta. Muuttuva ilmasto iskee kipeimmin juuri niihi maihin, jotka ovat jo alttiimpia konflikteille. Toimia tarvitaan välittömästi.

Miten Euroopan unioni voi ehkäistä ilmastonmuutosta ja siihen liittyviä turvallisuusuhkia? Miten heikoimmaissa asemassa olevat valtiot sopeutuvat ilmastonmuutoksen vaikutuksiin? Entä mitä nuoret oikein voivat tehdä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi?

Istuudu mukavasti kahvikupin ääreen ja tule mukaan oppimaan, keskustelemaan ja kuulemaan MEP Sirpa Pietikäisen ajatuksia aiheesta rennoissa merkeissä perjantaina 11.9. klo 16.30-17.30 Suomen aikaa. Verkkotapahtuma järjestetään osana valtakunnallista Nuorisotyön viikkoa. Tapahtuman järjestää European Youth Parliament Finland – EYP Finland ry. 

Tapahtuma on avoin kaikille kiinnostuneille. Ilmoittauduthan mukaan viimeistään kahta tuntia ennen tapahtumaa tämän linkin kauttaniin saat osallistumislinkin sähköpostitse.