Vaalien järjestäjälle

Hienoa, että olette ilmoittautuneet mukaan Nuorisovaaleihin! Seuraava askel on ladata järjestäjän opas ja tulostaa vaalimateriaalit.

Valtakunnallinen tuloslaskenta

Linkki tuloslaskentaan lähetetään viimeistään vaaliviikon maanantaina ilmoittautumisen täyttäneen yhteyshenkilön sähköpostiin. Linkki on oppilaitoskohtainen, joten sitä ei voi jakaa eteenpäin. Tuloslaskentaan ilmoitetaan vaalipiiri, annettujen äänten lukumäärä ja jokaisen ehdokkaan saama yhteen laskettu äänimäärä sekä hylättyjen äänten määrä.

Nuorisovaalien valtakunnallinen tulos julkistetaan suorassa lähetyksessä Allianssin YouTube-kanavalla tiistaina 21.5. klo 10. Tilaisuus järjestetään Helsingissä Walkers-talolla. Tulosjulkkarit juontaa Yle Kioskin toimittaja Toivo Haimi ja tilaisuudessa kuullaan neljän nuoren ehdokkaan ratkaisut nuorten hyvinvoinnin rakentamiseksi Euroopassa. Tapahtuman ohjelman näet Facebook-eventistä.

 

Usein kysytyt kysymykset

En saanut ilmoittautumisestamme vahvistusviestiä.

Tarkistathan ensin roskapostisi, sillä jotkin sähköpostit torjuvat automaattisesti lähetetyt viestit. Jos viestiä ei ole tullut vuorokauden sisään, laitathan sähköpostia osoitteeseen nuorisovaalit(a)alli.fi. Tämä on tärkeää, jotta saamme lähetettyä Nuorisovaalien aikaan oppilaitoksellenne linkin valtakunnalliseen tulospalveluun.

Nuorisovaalien ajankohta ei sovi oppilaitoksellemme. Voimmeko silti osallistua?

Kyllä, se onnistuu! Monet oppilaitokset järjestävät eduskuntavaalien äänestyksen jo edeltävällä viikolla ja kaikki vaalimateriaalit, kuten äänestysliput ja ehdokaslistat, ovat tuolloin saatavilla. Jos haluatte olla mukana valtakunnallisessa ääntenlaskussa, ehdoton takaraja oppilaitoksen vaalituloksen ilmoittamiselle on kuitenkin 17.5. klo 23.59.

Saammeko julkistaa Nuorisovaalien tuloksen jo vaaliviikolla?

Kyllä saatte! Oppilaitos saa päättää itse, julkistaako oman vaalituloksensa. Sen saa julkaista heti, kun äänet on laskettu. Muistakaa myös ilmoittaa tuloksenne valtakunnalliseen ääntenlaskuun viimeistään 17.5. klo 23.59 mennessä. Valtakunnallinen tulos julkaistaan kuitenkin vasta tiistaina 21.5. klo 10 ja sitä voi seurata suorana lähetyksenä Allianssin YouTube-kanavalta.

Saavatko alakoulut osallistua Nuorisovaaleihin?

Tervetuloa mukaan! Aiempina vuosina nuorimmat äänestäjät ovat olleet esiopetuksessa, ja osallistuvien alakoulujen määrä on kasvanut kerta kerralta. Vaalien järjestäminen on helppo ja toiminnallinen tapa käsitellä aihetta alakoululaisten kanssa. Opettaja osaa parhaiten arvioida, ymmärtävätkö kaikki oppilaat, mistä äänestämisessä on kyse.

Osa opiskelijoista on täyttänyt 18 vuotta. Saavatko he silti äänestää?

Nuorisovaalit on ensisijaisesti suunnattu alle 18 vuotta täyttäneille nuorille, mutta ehdotonta ikärajaa osallistumiseen ei ole. Tärkeintä on kannustaa täysi-ikäisiä, äänioikeutettuja opiskelijoita käymään varsinaisissa vaaleissa äänestämässä Nuorisovaalien lisäksi. Kaikkien nuorten pitää ymmärtää, ettei Nuorisovaalit korvaa äänestämistä.

Joillakin nuorilla ei ole äänioikeutta varsinaisissa vaaleissa. Voivatko he osallistua Nuorisovaaleihin?

Tietysti! Nuorisovaalit on demokratiakasvatusmenetelmä, jolla opetellaan, miten vaalit, äänestäminen ja edustuksellinen demokratia toimivat. Nuoren kanssa on kuitenkin hyvä käydä läpi, mihin äänioikeus perustuu eri vaaleissa. Äänioikeuden perusteet voitte tarkistaa yhdessä vaalit.fi-sivustolta.

Haluaisimme järjestää vaalipaneelin. Koordinoiko Allianssi ehdokkaat oppilaitokselle?

Vaalipaneeli on loistava tapa tutustua ehdokkaisiin ja puolueisiin! Allianssi ei koordinoi paneeleja, mutta suosittelemme, että päätätte paneelille ajankohdan ja lähetätte kutsun suoraan vaalipiirinne ehdokkaille tai alueella toimiville puolueille. Lisää vinkkejä vaalipaneelin järjestämiseen saa Suomen Lukiolaisten Liiton vaalipaneeliohjeesta (pdf):

Saammeko jostain tietoomme oppilaitoskohtaiset vaalitulokset?

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ei luovuta oppilaitoskohtaisia vaalituloksia, jotta erityisesti pienten oppilaitosten oppilaiden vaalisalaisuus ei vaarantuisi. Julkaisemme vain vaalipiirikohtaiset tulokset. Oppilaitos voi kuitenkin päättää itse julkaista vaalituloksensa esimerkiksi oppilaitoksen nettisivuilla tai paikallisessa sanomalehdessä. Muistakaa somessa #nuorisovaalit!

Ilmoittamassamme vaalituloksessa oli virhe.

Ei hätää, korjataan asia. Olethan mahdollisimman pian yhteydessä nuorisovaalit(a)alli.fi ja kerro virhe, oikea tulos sekä oppilaitoksen tiedot. Samalla tavalla voitte muuttaa myös oppilaitoksenne yhteyshenkilön tietoja.