Koulutuskarnevaali

KOULUTUSKARNEVAALI ON PERUTTU

Koronavirustartuntojen ehkäiseminen on kaikkien meidän tehtävä. Olemme päättäneet perua Koulutuskarnevaalin toukokuulta tehdäksemme osamme tartuntojen ehkäisyssä.

Koulutuskarnevaalin tilalle tuotamme verkkokoulutuksia Karnevaaleista tutuista teemoista. Olemme päättäneet myös keskittyä tarjoamaan tämän vuoden koulutukset pääosin verkkototeutuksina. Ensimmäiset koulutuskokonaisuudet pyrimme julkaisemaan toukokuussa.

Tiedotamme verkkokoulutusten tarkemmasta aikataulusta myöhemmin.

Onko sinulla toiveita koulutussisältöihin tai kysyttävää ratkaisustamme? Ota rohkeasti yhteyttä koulutussuunnittelijaamme Mariaan (Maria Nikkari, maria.nikkari@alli.fi)
 

----

Tervetuloa kevään suurimpaan koulutuspäivään Allianssi-talolle!

Koulutuskarnevaali yhdistää samaan tapahtumaan kaikki Allianssin kevään 2020 koulutukset. Kyseessä on historian ensimmäinen, kaksipäiväinen koulutusiloittelu torstaina 7.5. ja lauantaina 9.5. Allianssi-talolla. Molempina päivinä voit valita kymmenestä kolmen tunnin koulutustilaisuudesta juuri sinulle sopivimman yhdistelmän. 

Torstaille olemme kattaneet pöydälle erityisesti nuorisoalan ammattilaisia kiinnostavan kokonaisuuden. Voit koota oman koulutuspäivän valitsemalla aamupäivälle vaikka koulutuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelusta ja jatkaa iltapäivällä saavutettavan viestinnän työpajalla. 

Lauantaina toivotamme erityisen tervetulleeksi kaikki nuorten parissa vapaaehtoisena toimivat! Tarjolla on kattava valikoima tietoon perustuvaa ja ammattimaista koulutusta nuorisoalalta - juuri sinulle. Voit koota omaa vapaaehtoistehtävääsi parhaiten tukevan kokonaisuuden vaikka järjestötoiminnan perusteista ja jatkaa häirintäyhdyshenkilökoulutukseen. 

Tämän sivun alaosasta löydät tarkemmat kuvaukset jokaisesta tarjolla olevasta koulutuksesta. Lukuisista koulutuksista voi olla myös hankalaa valita: voitkin osallistua mihin tahansa koulutukseen kumpanakin päivänä taustastasi riippumatta. 

Tapahtuma on avoin koko nuorisoalalle. Koulutuskarnevaali on maksuton tapahtuma kaikille Allianssin jäsenorganisaatioiden edustajille, muille tapahtuma kustantaa 50 €. Tapahtumaan sisältyy aamupala, keittolounas sekä päiväkahvi molempina päivinä. Ilmoittauduthan tapahtumaan pian, sillä paikkoja on rajoitettu määrä!
 

Tule oppimaan uutta, tapaamaan tuttuja ja nauttimaan keväisestä karnevaalitunnelmasta – ilmoittaudu mukaan täältä

Ilmoittautuminen sekä laskutus tapahtuvat Lyyti-järjestelmän kautta. Muistathan tutustua myös tapahtuman maksu- ja peruutusehtoihin.

Koulutuskarnevaali on turvallinen koulutustapahtuma. Lisää turvallisemman koulutusympäristön periaatteista voit lukea tästä.

Allianssi-talolle on kävelymatka Pasilan asemalta ja lähelle pääsee mm. raitiovaunuilla 1, 7 ja 9 sekä lukuisilla busseilla. Talolle on esteetön kulku pyörätuolilla. Tilat sijaitsevat sisääntulokerroksessa sekä pohjakerroksesta, johon pääsee hissillä. Esteetön wc löytyy sisääntulokerroksesta. Suurimmassa koulutustilassa käytetään äänentoistoa. Mikäli toivot lisätietoa esteettömyydestä tai muista järjestelyistä, ole yhteydessä tilaisuuden järjestäjään. 

TORSTAIN OHJELMA JA AIKATAULU

 

Koulutuskarnevaali to

TORSTAIN KOULUTUSSISÄLLÖT

Aamupäivä klo 9-12  Väliviiva

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELUN KOULUTUS

Vaikuttava tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen vaatii suunnitelmallisuutta, sitoutumista ja yhteisön osallisuutta. Miten tavoitamme paremmin koko kohderyhmän? Voiko toimintaamme tulla mukaan ilman syrjinnän pelkoa? Miten huomioimme ihmisten moninaisuuden ja yksilölliset tarpeet? Onko yhteisömme turvallinen kaikille? Koulutus sopii hyvin aloitukseksi tai tueksi jo käynnistyneelle yhdenvertaisuussuunnittelun prosessille järjestöissä.

Tässä koulutuksessa opit mitä tasa-arvo ja yhdenvertaisuus tarkoittavat järjestön toiminnassa, saat valmiuksia arvioida toimintaanne yhdenvertaisuuden näkökulmasta ja kehittää sitä sekä ymmärrät miten yhdenvertaisuuden prosessi voi edetä järjestössä. Kouluttajana toimii Allianssin yhdenvertaisuusasiantuntija Laura Heinonen. 

 

TOIMINNAN KEHITTÄMINEN OSALLISTAEN

Koulutuksessa opitaan suunnittelemaan osallistava prosessi omassa organisaatiossa. Allianssin asiantuntija Virva Viljanen avaa osallisuuden teoriaa kysyen, miksi osallistamme. Tämän jälkeen kuullaan useampi onnistunut esimerkki osallisuudesta eri puolilta nuorisoalaa. Lopuksi tutustutaan Kuntaliiton kehittämään osallisuuspeliin ja käytetään tätä menetelmään jonkin osallistujan omaan kehittämisen kohteeseen. 

Tässä koulutuksessa opit käyttämään erilaisia osallistamismenetelmiä ja tunnet näiden hyödyt kehittämistyön osana. Kouluttajana toimii Allianssin osallisuusasiantuntija Virva Viljanen

 

DIGIPALVELULAKI TUTUKSI

Verkkopalvelun saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni ihminen voisi käyttää verkkopalvelua mahdollisimman helposti. Siten saavutettavuus on yhdenvertaisuuden edistämistä. Verkkopalvelujen saavutettavuus tulee EU:n saavutettavuusdirektiivin ja sitä toteuttavan digipalvelulain myötä koskemaan koko julkista sektoria sekä kaikkia niitä järjestöjä, jotka saavat vähintään puolet rahoituksestaan joltakin viranomaiselta, kuten STEAlta tai ministeriötä. Mitä tämä kaikki tarkoittaa arjessa? Minkälaisia vaatimuksia verkkopalveluille on asetettu?

Tässä koulutuksessa opit, mistä puhutaan kun puhutaan digipalvelulaista ja saavutettavuusdirektiivistä. Opit, mitä verkkosivujen saavutettavuus on ja miksi se on tärkeää. Pääset myös perehtymään saavutettavuusdirektiivin ja lainsäädännön asettamiin edellytyksiin verkkopalveluille. Kouluttaja varmistuu lähempänä tapahtumaa. 

 

STRATEGIATYÖ NUORISOALALLA

Lasten- ja nuorten harrastusmahdollisuuksien lisääntyminen, syrjäytymisen väheneminen, nuorten lisääntyneet osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet, nuorten mielenterveysongelmien väheneminen ja lisääntynyt tuki työllistymiseen ja itsenäisen elämän rakentamiseen. Kuulostaako tutulta? 

Nuorisotyölle asetetaan suuria tavoitteita valtakunnan tasolta. Onnistuisimmeko alalla entistä paremmin ja tehokkaammin, jos suunnittelemme toimintamme strategisen jämäkästi? Tule tutustumaan strategiatyön perusteisiin ja oppimaan, miten strategian avulla voidaan suunnitella tavoitteellista toimintaa useaksi vuodeksi eteenpäin!

Tässä koulutuksessa opit strategiaprosessin vaiheet ja tiedät miten aloittaa oma strategiatyösi omassa organisaatiossasi. Ymmärrät syvemmin, miksi strategia on tärkeää tavoitteiden saavutettamisessa ja pitkäjänteisessä työskentelyssä. Kouluttajana toimii Allianssin palvelujohtaja Jonna Laitinen


JÄRJESTÖT JA HYVÄ HALLINTOTAPA

Koulutuksessa käydään läpi järjestön yleis- ja taloushallinnon kysymyksiä alan asiantuntijoiden johdolla. Koulutus on antaa eväitä etenkin järjestön hallinnon ja/tai talouden kanssa työskenteleville luottamus- ja toimihenkilöille, mutta toimii oivana perehdytyksenä hallinnon kiemuroihin muillekin järjestötoimijoille.

Tässä koulutuksessa, ymmärrät syvemmin hyvän hallintotavan merkityksen sujuvassa järjestötoiminnassa, saat työkaluja hyvän hallintotavan edistämiseen omassa organisaatiossasi sekä opit uusia taitoja kollegoidesi osallistamisessa talous- ja hallintoasioiden parissa ja saat uusia työkaluja valtionavustusten hakemiseen ja selvittämiseen. Kouluttajana toimivat eri järjestöjen talousasioiden ammattilaiset, jotka päivitetään kuvaukseen myöhemmin. Koulutusta vetää Allianssin talous- ja hallintojohtaja Juuso Luomala

 


Iltapäivä klo 13-16  Väliviiva

HÄIRINTÄTILANTEET JÄRJESTÖTOIMINNASSA

Koulutuksessa perehdytään häirinnän ja epäasiallisen kohtelun tunnistamiseen, häirintään liittyvään lainsäädäntöön ja hyviin käytäntöihin häirintätilanteiden käsittelyssä ja ehkäisyssä erityisesti järjestötoiminnassa. Koulutuksen käyneellä on valmiudet häirintäyhdyshenkilötoiminnan käynnistämiseen ja häirintäyhdyshenkilöiden kouluttamiseen.

Tässä koulutuksessa opit tunnistamaan häirintää ja epäasiallista kohtelua yhteisöissä, saat käsityksen häirintään liittyvästä käsitteistöstä sekä lainsäädännöstä ja löydät toimintatapoja häirintätilanteisiin puuttumiseen ja niiden käsittelemiseen. Kouluttajana toimii Allianssin yhdenvertaisuusasiantuntija Laura Heinonen.

 

JÄRJESTÖJEN VARAINHANKINTA

Toimintaa suunniteltu, ihmiset innoissaan, mutta rahat vähissä? Tervetuloa kouluttautumaan varainhankinnan eri keinoihin! Koulutus sopii kaikille, jotka pohtivat varainhankintaa - olit sitten vapaaehtoinen tai järjestöllä töissä. Koulutuksessa käydään läpi erilaisia varainhankinnan muotoja, joissa järjestöt, seurat tai toimintaryhmät voivat hankkia toiminnalleen lisää rahaa. 

Tässä koulutuksessa opit konkreettisia keinoja erilaisista varainhankinnan muodoista sekä opit ottamaan huomioon erilaiset seikat, joita tulee varainhankintakampanjoiden järjestämiseen. Kouluttaja varmistuu lähempänä tapahtumaa. 

 

SAAVUTETTAVAN VIESTINNÄN TYÖPAJA

Tiedätkö miten tehdään saavutettavaa viestintää? Tunnetko alt-tekstien paikat eri digitaalisissa ympäristöissä, tiedätkö millainen on riittävä kontrasti eri värejä käytettäessä tai tunnistatko saavutettavat fontit? Tämä koulutus on oiva jatko “Digipalvelulaki tutuksi” - koulutukselle antamalla teorialle käytännön viitekehyksen. Otathan mukaasi tähän työpajatyöskentelyyn oman tietokoneesi ja esimerkkejä organisaatiosi viestinnästä. 

Tässä koulutuksessa opit itse tekemällä ja käytännön esimerkkien kautta, miten voit huomioida saavutettavuus-näkökulmat viestinnässä ja miten aivan käytännössä sen teet. Kouluttajana toimii Allianssin viestinnän tuottaja Paiju Pajunen. 

 

VAIKUTTAVUUDEN MITTAAMINEN

Miten mitata järjestöjen vaikuttavuutta? Entä mitä vaikuttavuudella ylipäätään tarkoitetaan? Miten kehittää järjestön arviointia ja mittareita näyttämään muutosta, ei vain tekemisen tuotoksia ja prosessia? Näihin ja muihin vaikuttavuuteen liittyviin kysymyksiin syvennytään tässä vaikuttavuuden peruskoulutuksessa. 

Tässä koulutuksessa opit keinoja, miten tehdä yksilölliset, yhteisölliset ja yhteiskunnalliset  tulokset näkyviksi nuorisoalallla. Opit vaikuttavuuden perusasiat ja saat eväitä soveltaa näitä omassa työssäsi. Kouluttaja varmistuu lähempänä tapahtumaa. 

 

DIALOGISUUDEN LISÄÄMINEN NUORISOALALLA

Tule oppimaan rakentavan keskustelun menetelmiä ja tutustumaan Erätauko-dialogin toteuttamiseen! Koulutuksessa otetaan haltuun dialogin vetäminen erityisesti nuorten ja aikuisten välillä. Saat mukaasi konkreettisen mallin nuorten ja kuntapäättäjien välisen Erätauko-dialogin toteuttamiseen - josta on varmasti hyötyä niin nuorisovaltuustojen jäsenille kuin muutenkin vaikuttamisesta kiinnostuneiden nuorten kanssa työskentelyyn. 

Tässä koulutuksessa opit menetelmiä rakentavan keskustelun vetämiseen, pääset pohtimaan nuorten osallisuuden tukemista sekä opit ohjaamaan Erätauko-dialogin nuorten ja päättäjien välillä sekä soveltamaan menetelmää monipuolisesti arkityöhösi. Kouluttajana toimii Erätauko-säätiön koordinaattori Anna Väänänen.
 

NuoletNuoletNuoletNuolet

LAUANTAIN OHJELMA JA AIKATAULU

Koulutuskarnevaalin ohjelma ja aikataulu

LAUANTAIN KOULUTUSSISÄLLÖT

Aamupäivä klo 9-12 Väliviiva

HÄIRINTÄTILANTEET JÄRJESTÖTOIMINNASSA

Koulutuksessa perehdytään häirinnän ja epäasiallisen kohtelun tunnistamiseen, häirintään liittyvään lainsäädäntöön ja hyviin käytäntöihin häirintätilanteiden käsittelyssä ja ehkäisyssä erityisesti järjestötoiminnassa. Koulutuksen käyneellä on valmiudet häirintäyhdyshenkilötoiminnan käynnistämiseen ja häirintäyhdyshenkilöiden kouluttamiseen.

Tässä koulutuksessa opit tunnistamaan häirintää ja epäasiallista kohtelua yhteisöissä, saat käsityksen häirintään liittyvästä käsitteistöstä sekä lainsäädännöstä ja löydät toimintatapoja häirintätilanteisiin puuttumiseen ja niiden käsittelemiseen. Kouluttajana toimii Allianssin yhdenvertaisuusasiantuntija Laura Heinonen.

 

NUORISOTYÖSTÄ SUOMESSA

Nuorisotyöstä Suomessa - on tuore selvitys tämän hetken suomalaisesta nuorisotyöstä. Tässä koulutuksessa tutustutaan kunnallisen, seurakuntien ja järjestöjen tekemään nuorisotyöhön - sen eroihin sekä samankaltaisuuksiin. Kuulemme uusinta tietoa nuorisoalan resursseista, toimintamuodoista, toimintaympäristöistä sekä yhteistyötä. Nuorten kokemusmaailman ilmiöitä unohtamatta. 

Tässä koulutuksessa saat käyttöösi uusimman tiedon nuorisoalasta Suomessa. Saat mahdollisuuden kysyä selvityksen taustoista sekä saada ideoita oman toimintasi kehittämiseen. Kouluttajina toimivat selvityksen koonneet Allianssin palvelujohtaja Jonna Laitinen sekä projektityöntekijä Essi Holopainen. 


DIGIPALVELULAKI TUTUKSI

Verkkopalvelun saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni ihminen voisi käyttää verkkopalvelua mahdollisimman helposti. Siten saavutettavuus on yhdenvertaisuuden edistämistä. Verkkopalvelujen saavutettavuus tulee EU:n saavutettavuusdirektiivin ja sitä toteuttavan digipalvelulain myötä koskemaan koko julkista sektoria sekä kaikkia niitä järjestöjä, jotka saavat vähintään puolet rahoituksestaan joltakin viranomaiselta, kuten STEAlta tai ministeriötä. Mitä tämä kaikki tarkoittaa arjessa? Minkälaisia vaatimuksia verkkopalveluille on asetettu?

Tässä koulutuksessa opit, mistä puhutaan kun puhutaan digipalvelulaista ja saavutettavuusdirektiivistä. Opit, mitä verkkosivujen saavutettavuus on ja miksi se on tärkeää. Pääset myös perehtymään saavutettavuusdirektiivin ja lainsäädännön asettamiin edellytyksiin verkkopalveluille. Kouluttaja varmistuu lähempänä tapahtumaa. 

 

VIDEOT VIESTINNÄSSÄ

Videoita, videoita, videoita vaan – sitähän se some on nykyään pullollaan! Mutta miten tehdään laadukkaita somevideoita? Koulutuksessa pääset konkreettisesti pistämään itsesi ja taitosi likoon, sillä täällä tutustutaan kuvaamisen ja editoimisen tekniikkaan. Sinulla ei tarvitse olla juurikaan aikaisempaa kokemusta tai osaamista videoiden teosta, tämän koulutuksen myötä pääset alkuun ja opit tuottamaan videon! Koulutus sopii kaikille viestintää tekeville - niin työkseen kuin vapaaehtoisestikkin. Huomioithan, että tämä koulutus kestää lauantaina klo 9-16 ajan, sisältäen tunnin lounastauon. 

Tässä koulutuksessa opit, miten tuotat videon käyttäen ilmaisia videoeditoinnin ohjelmia. Pääset tutustumaan ohjelmaan, opit käyttämään editoinnin perustoimintoja ja efektejä sekä opit tuottamaan yksinkertaisen videon. Kouluttajana toimii Aapo Rainio, toimitusjohtaja Explore Visuals Oy.


JÄRJESTÖTOIMINNAN PERUSTEET

Koulutus uusille tai kertausta kaipaaville järjestötoimijoille. Koulutuksessa opitaan, miten järjestödemokratia toimii, mitä jokaisen järjestötoimijan on hyvä tietää yhdistyslaista, millaista vastuuta hallitus kantaa, mitä tehtäviä kenellekin kuuluu ja miten yhdistyksen taloutta kannattaa seurata. Tämä on hyvä perus perehdytyssetti kaikille järjestötoimijoille.

Tämän koulutuksen jälkeen uskallat ottaa suurempaa vastuuta järjestösi päättävissä elimissä, saat työkaluja järjestödemokratian toteuttamiseen ja järjestötoiminnan avoimuuden lisäämiseen sekä tunnet, miten yhdistyslaki yhdistysten toimintaa linjaa. Kouluttajana toimii Allianssin talous- ja hallintojohtaja Juuso Luomala

 

 

Iltapäivä klo 13-16 Väliviiva

HÄIRINTÄYHDYSHENKILÖTOIMINTA JA MUUT KÄYTÄNNÖN ESIMERKIT TURVALLISEMMASTA JÄRJESTÖTOIMINNASTA

Järjestöissä on kehitetty paljon yhdenvertaistavia käytäntöjä, joilla luodaan turvallisempaa tilaa toimia yhdessä. Mikä kohtaamisessa häirintäyhdyshenkilön ja yhteydenottajan välillä on tärkeää? Millaisia pelisääntöjä harrastustoimintaan on kehitetty, jotta häirintään puuttuminen olisi helpompaa? Mitä ovat herruustekniikat ja miten niihin voi vastata? Tarjolla vinkkejä käytännön tilanteisiin ja toimintaan sekä toimintamallien kehittämistä yhdessä vielä paremmiksi!

Tässä koulutuksessa pääset tutustumaan järjestöihin, jotka ovat kehittäneet toimintaansa yhdenvertaisuutta luovilla käytännöillä, saat ideoita ja välineitä oman toimintasi kehittämiseen ja pääset mukaan kehittämään hyviä käytänteitä vielä pidemmälle. Kouluttajana toimii Allianssin yhdenvertaisuusasiantuntija Laura Heinonen. Koulutuksessa on mukana esimerkkejä järjestökentältä.

 

YHÄ PAREMPAA VAPAAEHTOISTOIMINTAA!

Tuntuuko joskus siltä, että omassa yhteisössäsi vapaaehtoisten työmäärä jakautuu epätasaisesti? Osa vapaaehtoisista pysyy toiminnassa pitkään, osa katoaa jäljettömiin ja kolmas ei löydä itselleen mielekästä tekemistä (tai ei ainakaan sitoudu siihen)? Pohditaan yhdessä hyvien esimerkkien kautta, miten vapaaehtoistoimintaa johdetaan, mitkä tekijät vaikuttavat vapaaehtoisten motivoitumiseen ja pysymiseen toiminnassa mukana. Pohditaan myös keinoja uusien vapaaehtoisten houkuttelemiseksi mukaan ja toiminnan tekemisestä entistä mielekkäämmäksi kaikille vapaaehtoistoimijoille!

Tässä koulutuksessa opit vapaaehtoistoimijoiden johtamisesta, motivaation merkityksestä, työnjaosta, perehdytyksestä sekä sitouttamisesta toimintaan. Kouluttajana toimii julkisoikeuden yliopisto-opettaja, yhdistystoimintakouluttaja Virve Valtonen. Koulutus on toteutettu yhdessä Opintokeskus Vision kanssa. 

 

SAAVUTETTAVAN VIESTINNÄN TYÖPAJA

Tiedätkö miten tehdään saavutettavaa viestintää? Tunnetko alt-tekstien paikat eri digitaalisissa ympäristöissä, tiedätkö millainen on riittävä kontrasti eri värejä käytettäessä tai tunnistatko saavutettavat fontit? Tämä koulutus on oiva jatko “Digipalvelulaki tutuksi” - koulutukselle antamalla teorialle käytännön viitekehyksen. Otathan mukaasi tähän työpajatyöskentelyyn oman tietokoneesi ja esimerkkejä organisaatiosi viestinnästä. 

Tässä koulutuksessa opit itse tekemällä ja käytännön esimerkkien kautta, miten voit huomioida saavutettavuus-näkökulmat viestinnässä ja miten aivan käytännössä sen teet. Kouluttajana toimii Allianssin viestinnän tuottaja Paiju Pajunen. 

 

JÄRJESTÖT JA HYVÄ HALLINTOTAPA

Koulutuksessa käydään läpi järjestön yleis- ja taloushallinnon kysymyksiä alan asiantuntijoiden johdolla. Koulutus on antaa eväitä etenkin järjestön hallinnon ja/tai talouden kanssa työskenteleville luottamus- ja toimihenkilöille, mutta toimii oivana perehdytyksenä hallinnon kiemuroihin muillekin järjestötoimijoille.

Tässä koulutuksessa, ymmärrät syvemmin hyvän hallintotavan merkityksen sujuvassa järjestötoiminnassa, saat työkaluja hyvän hallintotavan edistämiseen omassa organisaatiossasi sekä opit uusia taitoja kollegoidesi osallistamisessa talous ja hallintoasioiden parissa ja saat uusia työkaluja valtionavustusten hakemiseen ja selvittämiseen. Kouluttajana toimivat eri järjestöjen talousasioiden ammattilaiset, jotka päivitetään kuvaukseen myöhemmin. Koulutusta vetää Allianssin talous- ja hallintojohtaja Juuso Luomala
 

Allianssi-logo