Nuorisovaalit

Nuorisovaalit on valtakunnallinen äänestystapahtuma peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Nuorisovaalit järjestetään kuntavaalien yhteydessä 17.5.-21.5.2021. Nuorisovaalit on oppimis- ja opetustapahtuma nuorille joka järjestetään yhteistyössä Yle Uutisluokan ja Kuntaliiton kanssa. Nuorisovaaleissa nuoret tutustuvat vaaleihin, puolueisiin ja ehdokkaisiin sekä saavat konkreettisen kokemuksen äänestämisestä.

Nuorisovaalit järjestetään aina valtakunnallisten vaalien yhteydessä. Vaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa. Vaalipiiri määritetään oppilaitoksen osoitteen mukaan ja äänioikeutettuja ovat kaikki alle 18-vuotiaat nuoret. Vaalit toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi.

Tänään Uutisluokan vaalipäivänä nuoret raportoivat itse vaaleista ja haastattelevat puolueiden puheenjohtajia. Vaalipäivä huipentuu klo 12 suoraan YLE TV1:n Uutisluokan erikoislähetykseen, jossa käsitellään Nuorisovaalien valtakunnallista tulosta. Seuraa lähetystä Areenasta: https://areena.yle.fi/1-50798069 

" "

Tutustu Nuorisovaalien tuloksiin

Nuorisovaaleissa annettiin yhteensä 26 687 ääntä ja nuorten vaalit järjestettiin 150 kunnassa. Valtakunnalliseen ääntenlaskuun osallistui 315 peruskoulua, lukiota, ammatillista oppilaitosta ja nuorisovaltuustoa. Valtakunnallisesti puolueista parhaiten pärjäsivät Keskusta (19,60 % kaikista annetuista äänistä), Kokoomus (19,14 %) ja Perussuomalaiset (17,71 %). 

Nuorisovaaleissa neljänneksi eniten ääniä sai Vihreät (13,21 % kaikista annetuista äänistä) ja viidenneksi SDP (11,84 %). Eduskuntapuolueista Vasemmistoliitto sai 5,98 % nuorten äänistä, Kristillisdemokraatit 3,71 %, RKP 2,81 % ja Liike Nyt 1,92%. Eduskunnan ulkopuolisista puolueista eniten ääniä saivat Feministinen puolue 0,99 % valtakunnallisella kannatuksella ja Piraattipuolue 0,40 %.

Kuntakohtaiset tulokset 

Somemateriaaleja

" "

Lisätietoja:

Virva Viljanen
nuorten osallisuuden asiantuntija
nuorisovaalit@alli.fi / p. 050 3020 598

Nuorisovaalit järjestetään yhteistyössä oikeusministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen, Historia- ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL:n, Yle Uutisluokan ja Kuntaliiton kanssa. #nuorisovaalit #ungdomsvalet #uutisluokka

Medialle

Haluatko kirjoittaa jutun Nuorisovaaleista tai tehdä haastattelun? Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssilta voi tiedustella vaaleista ja osallistuvista oppilaitoksista: virva.viljanen@alli.fi / p. 050 3020 598. 

Allianssi ei julkaise yksittäisten oppilaitosten vaalituloksia vaalisalaisuuden ylläpitämiseksi.

Yle Uutisluokan logoKuntaliiton logo

Nuorisovaalien kuntavaaleissa äänesti lähes 27 000 nuorta. Nuorisovaaleja järjestettiin 315 peruskoulussa, toisen asteen oppilaitoksessa ja nuorisovaltuustossa 17.-21.5.2021. Nuorilta eniten ääniä saivat Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset.
Nuorisovaalit järjestetään kouluissa, oppilaitoksissa ja muualla nuorten parissa kuntavaalien yhteydessä 17.5.-21.5.2021. Koronapandemian takia Nuorisovaalien turvalliseen järjestämiseen on kiinnitettävä erityisen tarkasti huomiota.
Tältä sivulta löydät Nuorisovaalien järjestämiseen tarvittavat materiaalit.
Nuorisovaaleissa nuoret tutustuvat puolueisiin, ehdokkaisiin ja äänestämiseen. Nuorisovaalit on erinomainen tilaisuus keskustella nuorten kanssa politiikasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.
Nuorisovaalit järjestetään 17.5.-21.5.2021 ja valtakunnallinen nuorten kuntavaalitulos julkistetaan Yle Uutisluokan vaalipäivänä 26.5. Tällöin nuoret myös näkyvät ja kuuluvat Ylen eri kanavissa.
Allianssi on koordinoinut nuorisovaaleja jo useiden vuosikymmenten ajan. Valtakunnallisesti nuorisovaaleja on toteutettu samanaikaisesti eduskuntavaalien kanssa 1990-luvulta lähtien, mutta arkistoissamme vanhimmat merkinnät ovat jo kuntavaaleista 1960-luvulta.
Ungdomsvalet ordnas i samband med kommunalvalet 2021. Ungdomsvalet är Finlands största evenemang för demokratifostran för unga i grundskolan, på andra stadiets läroanstalter och inom ungdomsverksamhet.