Nuorisovaalit

Nuorisovaalit on valtakunnallinen äänestystapahtuma peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Nuorisovaalit on oppimis- ja opetustapahtuma nuorille. Nuorisovaaleissa nuoret tutustuvat vaaleihin, puolueisiin ja ehdokkaisiin sekä saavat konkreettisen kokemuksen äänestämisestä.

Nuorisovaalit järjestetään aina valtakunnallisten vaalien yhteydessä. Vaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa. Vaalipiiri määritetään oppilaitoksen osoitteen mukaan ja äänioikeutettuja ovat kaikki alle 18-vuotiaat nuoret. Vaalit toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi.

Nuorisovaalien ilmoittautuminen käynnissä kouluille ja oppilaitoksille - ilmoittaudu mukaan tästä linkistä! 

Näin järjestät Nuorisovaalit

1. Ilmoittautuminen

Ilmoita oppilaitos tai nuorten ryhmä Nuorisovaalien järjestäjäksi 19.3.2021 mennessä tämän lomakkeen kautta.

2. Vaalipäivän ennakkojärjestelyt

Valitse vaalipäivä Nuorisovaalien äänestysajan puitteissa 29.3.-9.4.2021. Valitse nuoret vaalitoimitsijat ja lataa vaalimateriaalit täältä. Jo suunnitteluvaiheessa on tärkeää ottaa huomioon koronasta johtuvat vaalipaikan erityisjärjestelyt. Perehdy tarvittaviin erityisjärjestelyihin täällä.

3. Nuorisovaalien järjestäminen yhdessä nuorten kanssa

Nuoret äänestävät oppilaitoksen äänestyspisteellä.

4. Oppilaitoksen vaalituloksen laskeminen ja osallistuminen valtakunnalliseen ääntenlaskuun

Saat sähköpostiisi linkin valtakunnalliseen tulospalveluun, johon kirjataan oppilaitoksen oma vaalitulos eli jokaisen ehdokkaan saama yhteenlaskettu äänimäärä. Oppilaitoksen oma vaalitulos pitää ilmoittaa valtakunnalliseen ääntenlaskuun viimeistään 9.4. klo 23.59, jotta se ehtii mukaan tuloslähetykseen.

5. Nuorten valtakunnallinen vaalitulos julkistetaan!

Nuorten kuntavaalitulos julkistetaan vaaliviikon keskiviikkona 14.4. Yle Uutisluokan vaalipäivänä. Vaalituloksen julkistusta voi seurata Ylen kanavissa ja netissä.

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja:

Virva Viljanen
nuorten osallisuuden asiantuntija
nuorisovaalit@alli.fi / p. 050 3020 598

Nuorisovaalit järjestetään yhteistyössä oikeusministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen ja Historia- ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL:n kanssa. #nuorisovaalit #ungdomsvalet

Medialle

Haluatko kirjoittaa jutun Nuorisovaaleista tai tehdä haastattelun? Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssilta voi tiedustella vaaleista ja osallistuvista oppilaitoksista: virva.viljanen@alli.fi / p. 050 3020 598. 

Allianssi ei julkaise yksittäisten oppilaitosten vaalituloksia vaalisalaisuuden ylläpitämiseksi.

Nuorisovaalit järjestetään kouluissa, oppilaitoksissa ja muualla nuorten parissa kuntavaalien yhteydessä 29.3.-9.4.2021. Koronapandemian takia Nuorisovaalien turvalliseen järjestämiseen on kiinnitettävä erityisen tarkasti huomiota.
Tältä sivulta löydät Nuorisovaalien järjestämiseen tarvittavat materiaalit.
Nuorisovaaleissa nuoret tutustuvat puolueisiin, ehdokkaisiin ja äänestämiseen. Nuorisovaalit on erinomainen tilaisuus keskustella nuorten kanssa politiikasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.
Nuorisovaalit järjestetään 29.3.-9.4.2021 ja valtakunnallinen nuorten kuntavaalitulos julkistetaan kuntavaaliviikolla Ylen uutisissa Uutisluokan päivänä 14.4. Tällöin nuoret myös näkyvät ja kuuluvat Ylen eri kanavissa.
Allianssi on koordinoinut nuorisovaaleja jo useiden vuosikymmenten ajan. Valtakunnallisesti nuorisovaaleja on toteutettu samanaikaisesti eduskuntavaalien kanssa 1990-luvulta lähtien, mutta arkistoissamme vanhimmat merkinnät ovat jo kuntavaaleista 1960-luvulta.
Ungdomsvalet är ett utmärkt läro- och undervisningsevenemang och riktar sig till alla grundskolor och läroinrättningar på andra stadiet. I Ungdomsvalet får de unga bekanta sig med val och kandidater och får en konkret upplevelse av att rösta.