Nuorisovaalien tulos: eurovaalit ja eduskuntavaalit 2019

Europarlamenttivaalit 2019

Europarlamenttivaalien Nuorisovaaleissa äänensä antoi 10 756 nuorta. Puolueista eniten kannatusta keräsivät Vihreät, Perussuomalaiset ja Keskusta. Nuorisovaaleissa on kyse demokratiakasvatuksesta, jossa alle 18-vuotiaat nuoret harjoittelevat äänestämään toiminnallisella tavalla. Nuorisovaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa.  

Nuorisovaalien äänimäärä putosi aiemmin keväällä järjestetyistä eduskuntavaaleista, joissa yli 62 000 nuorta osallistui äänestysharjoitukseen. Allianssi koordinoi eurovaalien Nuorisovaaleja nyt neljättä kertaa.

Vihreät ja Perussuomalaiset tavoittivat eniten nuoria

Suomalaisista puolueista vaalien voittajaksi nousi Vihreät kolmella edustajapaikalla. Perussuomalaiset ja Keskusta saivat kukin kaksi edustajapaikkaa nuorten äänillä. Vihreiden valtakunnallinen kannatus oli 15,5 %, Perussuomalaisten 13,1 % ja Keskustan 11,1 %. Yhden europarlamentaarikon paikan varmistivat lisäksi kuusi puoluetta: Kokoomus, SDP, Suomen Kansa Ensin, RKP, Kristillisdemokraatit ja Vasemmistoliitto.

Vaalien ääniharava oli Laura Huhtasaari Perussuomalaisista. Huhtasaari sai 385 ääntä. Huhtasaari tuli valituksi kansanedustajaksi myös nuorten eduskuntavaaleissa ja sijoittui kolmanneksi 2018 presidentinvaalin Nuorisovaaleissa. Yli 300 sadan äänen vaalitulokseen ylsivät myös ehdokkaat Lasse Heikkilä (kd.) ja Alviina Alametsä (vihr.).

Istuvista europarlamentaarikoista vain Nils Torvalds (r.) tuli uudelleenvalituksi parlamenttiin. Torvaldsin paikka ratkaistiin arvalla hänen saatuaan yhtä monta ääntä puoluetoverinsa Sean Bergenheimin (r.) kanssa.

Nuorisovaaleissa eniten europarlamenttipaikkoja sai Vihreät

Nuorisovaaleissa valitut europarlamentaarikot:

Alviina Alametsä (Vihreät), 307 ääntä 
Laura Huhtasaari (Perussuomalaiset), 385 ääntä
Susanna Kisner (Keskusta),178 ääntä
Aura Salla (Kokoomus), 117 ääntä
Husu Hussein (SDP), 241 ääntä
Matti Mäkinen (Suomen Kansa Ensin), 270 ääntä
Ville Niinistö (Vihreät), 248 ääntä
Nils Torvalds (RKP), 102 ääntä
Sebastian Tynkkynen (Perussuomalaiset), 233 ääntä
Lasse Heikkilä (Kristillisdemokraatit), 356 ääntä
Pekka Puska (Keskusta), 146 ääntä
Bella Forsgrén (Vihreät), 178 ääntä
Ajak Majok (Vasemmistoliitto), 207 ääntä
(14. sijalla Janika Takatalo, Kokoomus)

Katso yksityiskohtaiset tulokset

Eurovaalien Nuorisovaalit 2019 - tiivistelmä tuloksista (pdf)

Kaikkien ehdokkaiden äänimäärät (pdf)

Eduskuntavaalit 2019

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi koordinoi eduskuntavaalien Nuorisovaalit kuudennen kerran 1.-5.4.2019. Nuorisovaaleihin osallistui 877 perus- ja toisen asteen oppilaitosta kahdessatoista vaalipiirissä. Ääniä annettiin yhteensä 62 935, joista hylättyjä oli 3 628. Nuorisovaalien tavoite on tukea nuorten äänestysaktiivisuutta ja tutustua vaaleihin toiminnallisen oppimisen keinoin.

Valtakunnallisesti nuorten keskuudessa suosituimmiksi puolueiksi nousivat vihreät (17 %), kokoomus (14,5 %), perussuomalaiset (14,5%) ja keskusta (11,7%). Vaikka kokoomus keräsi enemmän ääniä, hyötyi  perussuomalaiset vaalipiirien viimeisten paikkojen jaosta siten, että puolue sai yhden paikan kokoomusta enemmän nuorten eduskuntaan. 

Vihreiden suosio nuorten keskuudessa myötäilee Allianssin nuorten puoluegallupin tuloksia viime syksyltä. Myös tuoreimman Nuorisobarometrin (2018) mukaan vihreiden kannatus on nuorissa ikäryhmissä selvästi muita ikäryhmiä suurempaa. Perussuomalaisten ja kokoomuksen linja ja näkemykset ovat lisäksi nuorilla selkeimmin tiedossa.

Eduskunnan paikkajako

Vaalipiiri- ja oppilaitoskohtaisia tuloksia tarkasteltassa selviää, että Nuorisovaaleissa menestyvät ehdokkaat, jotka ovat oppilaille ja opiskelijoille ennestään tuttuja. Esimerkiksi istuvat ja entiset kansanedustajat, julkisuudesta tutut henkilöt, oppilaitosten vaalipaneeleissa vierailleet ehdokkaat sekä opettajataustaiset ehdokkaat nousevat Nuorisovaalien tuloslistauksissa korkealle. 

Nuorisovaalien tuloksia vääristää jo perinteeksi muodostunut äänestysnumero 69 menestyminen vaaleissa. Vaalinumerolla eduskuntaan nousi ehdokas yhdeksässä vaalipiirissä ja useassa vaalipiirissä äänestysnumero 69 saamat äänet nostivat myös muita saman puolueen tai valitsijalistan ehdokkaita nuorten eduskuntaan.

“Todella hienoa, että näin moni nuori osallistui Nuorisovaaleihin ja tutustui äänestämiseen. Oppilaitoksissa on nyt tärkeää keskustella nuorten kanssa siitä, mitä merkitystä omalla äänellä on ja kannattaako äänestää ensisijaisesti esimerkiksi ehdokasta vai puoluetta. Seuraavaksi katse kääntyy sunnuntain eduskuntavaaleihin ja siihen, miten ehdokkaat ja puolueet ovat tavoittaneet äänioikeutetut nuoret ”, toteaa Allianssin osallisuusasiantuntija Virva Viljanen.

Kaikkien ehdokkaiden äänimäärät ja tarkemmat vaalipiirikohtaiset tulokset löydät täältä: