Elävä kirjasto

Elävä kirjasto on yhdenvertaisuutta edistävä, toiminnallinen menetelmä, joka pyrkii edistämään erilaisten ihmisten välisen kohtaamisen ja vuoropuhelun kautta moninaisuuden, ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamista.

Elävä kirjasto toimii kuten tavallinenkin kirjasto, paitsi että paperisten kirjojen sijaan Elävästä kirjastosta lainataan oikeita ihmisiä keskustelua varten. Elävän kirjaston kirjat edustavat erilaisia vähemmistöjä ja muita ryhmiä, jotka kohtaavat syrjintää, ennakkoluuloja, stereotypioita ja rasismia. Menetelmä sopii nuorisotyöhön, järjestöille, seurakunnille, kirjastoille ja kouluille - ja kaikille muillekin kiinnostuneille.

Haluatko järjestää Elävän kirjaston?

Mikäli et ole aikaisemmin järjestänyt elävää kirjastoa, suosittelemme perehtymään menetelmään kunnolla ennen kirjaston järjestämistä. 

Elävän kirjaston järjestämisen tueksi on saatavilla käsikirja, jolla alkaa olla jo ikää, mutta toimii hyvänä perusperehdytyksenä menetelmään. Teos on saatavilla verkkojulkaisuna suomeksi ja ruotsiksi ja sitä voi lisäksi lainata Nuorisotiedon kirjastosta Allianssi-talolta.

Linkit verkkojulkaisuihin

Elävä kirjasto - Järjestäjän käsikirja. Pohjoismainen ministerineuvosto, 2005

Det levande biblioteket. En handbok för arrangörer. Nordisk Ministerråd, 2005