Michiel, Janne ja Yaïra, Tourette Here and Elsewhere -nuorisovaihto

Michiel, Janne ja Yaïra

“Toista ihmistä voi ymmärtää todella vasta, kun itse kokee samoja asioita. Siihen asti voi vain yrittää ymmärtää. Täällä kuitenkin kaikki tietää täsmälleen, miltä itsestä tuntuu, ja mitä Tourette tekee pään sisällä tai kehossa. Itseään ei tarvitse selitellä, ja se merkitsee meille aika paljon. Olemme keskustelleet ryhmissä, osallistuneet erilaisiin aktiviteetteihin aina pihapeleistä viikinkiveneellä soutamiseen ja käyneet keskiyön uinnillakin! Parasta on kuitenkin ollut yhteyden saaminen toisiin ihmisiin: olemme jakaneet omia tarinoitamme myös aika vakavistakin aiheista, kuten masennuksesta, joka on yleistä Touretten syndrooman omaavilla. Olemme nauraneet myös paljon ja meillä on yhdessä todella hauskaa. Täällä omana itsenään olemiseen on saanut lisää itsevarmuutta, sillä ei ole ainoa, joka kokee näitä asioita. Olemme kuitenkin normaaleja ihmisiä - normaali kuulostaa sanana kyllä aika pahalta - ja yritämme käyttäytyä kuin muut, mutta se ei tunnu hyvältä. Muut ovat osanneet täällä auttaa ja kertoneet omia tapoja toimia erilaisissa tilanteissa.

Tourette-ihmisillä ei ole filtteriä, jolla sulkea turhat asiat ympäriltä pois, joten vaatii aikaa rauhoittua ja käsitellä asioita, kun informaatioita tulee niin paljon koko ajan. Toisten Touretten omaavien kanssa ollessa ticsit myös lisääntyvät, joten leirin jälkeen ei jaksa tehdä pariin kuukauteen mitään. Oireyhtymästä huolimatta olemme nauttineet koko elämämme ihan jokaisesta päivästä. Tällaiset kokemukset ovat meille arvokkaita. Ihmiset täällä ovat todella rohkeita, sillä olemme todella kaukana kotoa ja osa on matkustanutkin ensimmäistä kertaa. Tämä on ollut kaiken sen vaivan arvoista.”

- Michiel, Janne ja Yaïra, Tourette Here and Elsewhere -nuorisovaihdon osallistujat

Tourette Here and Elsewhere oli nuorisokeskus Piispalan järjestämä 18-30 -vuotiaille suunnattu nuorisovaihto, jonka osallistujia yhdisti Touretten syndrooma tai OCD. Vaihtoon osallistui nuoria Suomesta, Norjasta, Saksasta ja Hollannista. Tourette Here and Elsewhere -nuorisovaihtoon voi tutustua myös osallistujana olleen Michielin vlogin kautta täältä.