Mari, Piispalan nuorisokeskus

Piispalan nuorisokeskuksen Mari

“Työhöni nuorisokeskus Piispalassa kuuluu kansainvälisen nuorisotyön tekeminen eli esimerkiksi kouluissa Erasmus+ mahdollisuuksista kertominen ja ulkomaille vapaaehtoistöihin lähtemisessä auttaminen. Vaikka hakemusten tekeminen voikin olla tuskaista, nuorisovaihtojen tekeminen todellakin kannattaa - ja hakemuksissa saa vaikka meiltä apua! Torniosta kotoisin olevana päädyin muutaman mutkan kautta tänne töihin, mutta olen pitänyt Piispalasta paljon. Pystyn työssäni toteuttamaan itseäni, sillä työnkuva on monipuolinen ja Piispalassa hyödynnetään kaikkien työntekijöiden omia vahvuuksia.

Toimistotyön ohella saa myös olla kokonaisia viikkoja nuorten kanssa. Olen melkein vuoden ollut mukana järjestämässä Tourette Here and Elsewhere -vaihtoprojektia, jonka tarkoituksena on vahvistaa nuorten osallisuutta, kasvattaa itsetuntoa ja luoda uusia ystävyyssuhteita. Suurin osa osallistujista ei ollut tavannut aiemmin muista maista ihmisiä, joilla on Touretten syndrooma, joten tarjosimme myös uniikin mahdollisuuden siihen. Olen tyytyväinen, että lähdimme toteuttamaan vaihtoa, sillä osallistujien on ollut helppo olla täällä, sillä ticsejä ei tarvitse selitellä tai peitellä, ja he pääsevät keskustelemaan ja vaihtamaan kokemuksiaan esimerkiksi monen kokemasta kiusaamisesta.

Nuorten kanssa on muutenkin ihana työskennellä: he ovat rehellisiä, heillä on elämäniloa ja he kokevat asioita ensimmäisiä kertoja. Nuorille puhuessa he oikeasti kuuntelevat ja huomioivat, kun taas usein aikuisryhmät kokevat kuuntelemisen pakoksi.”

- Mari, Piispalan nuorisokeskuksen kansainvälinen koordinaattori

Piispala on Suomen suurin nuorisokeskus, joka sijaitsee Kannonkoskella Keski-Suomessa. Suomessa on yhteensä kymmenen opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa ympäri vuoden toimivaa nuorisokeskusta, jotka järjestävät vuosittain satoja erilaisia leirejä ja nuorisohankkeita sekä -vaihtoja. Tourette Here and Elsewhere oli nuorisokeskus Piispalan järjestämä 18-30 -vuotiaille suunnattu nuorisovaihto, jonka osallistujia yhdisti Touretten syndrooma tai OCD. Vaihtoon osallistui nuoria Suomesta, Norjasta, Saksasta ja Hollannista.