Tubettaja Miklu Tubeconissa

“Olen aina kokenut olevani muita ihmisiä viihdyttävä tyyppi: olen esimerkiksi ruokatunneilla tykännyt naurattaa muita ja jos minulla ei ole ollut hauskaa sanottavaa, olen ollut hiljaa. Halusin tehdä jotain siihen liittyvää, mutta minulla ei ollut aluksi pokkaa aloittaa tubettamista, vaikka olenkin seurannut Youtubea jo pienestä lähtien ja tykännyt siitä, mitä muut siellä tekee. Lopulta laitoin kanavani pystyyn veljeni rohkaisemana ja nyt kahden vuoden jälkeen treenaamisen ja kavereiden näkemisen ohella teen sitä hommaa noin 80 tuntia viikossa. Tilaajamäärä tuntuu uskomattomalta ja olen kuullut siitä vertauksia myös Olympiastadionin kokoon. En kuitenkaan halua ajatella sitä lukua, vaan yritän pitää jalat maassa ja tavata ihmisiä sen numeron takana.

Joku twiittasi hyvin siitä, miten vanhempien kehottaessa lapsia syömään tomaattia he eivät tottele, mutta tubettajan sanoessa samaa lapset alkavat tehdä niin. Koen olevani jonkinlainen roolimalli ja näen sen hyvänä asia, kun vaikutusvaltaa osaa käyttää oikein: itse rohkaisen nuoria lukemaan ja urheilemaan sekä etsimään omaa tyyliään elämässä. Parasta tubettamisessa on se tunne, kun on tehnyt videon valmiiksi ja painaa ‘julkaise’. Ihmisten kommentit ovat olleet todella positiivisia ja itsellekin on tullut hyvä fiilis, kun joku vaikka kertoo piristyneensä minun videoista, vaikka elämässä olisikin ollut hankala hetki meneillään. Nykyään nuorille on houkuttelevaa ja helppoa vain jäädä kotiin hengailemaan puhelimella. Siksi koen, että kaikki nuorisotyö ja vastaava, joka tuo nuoria yhteen ja saa puhumaan toisilleen face to face, on todella hyvää ja tärkeää.”

- Miklu, tubettaja Tubecon-tapahtumassa

Miklun kanavalla on tällä hetkellä vajaat 230 000 tilaajaa Youtubessa - se on reilusti enemmän kuin viidelle Olympiastadionille mahtuisi katsojia. Tubettajat ovat Youtubeen ja muiden sosiaalisen median kanavien sisällöntuottajia, jotka ovat nousseet viime vuosina nuorten ihailemiksi henkilöiksi. Tubecon on tapahtuma, jossa vierailijat tapaavat tubettajia ja osallistuvat tubettajien suunnittelemaan ohjelmaan. Vuonna 2018 toisena päivänä loppuunmyytykin Tubecon keräsi yhteen noin 17 000 kävijää.