Piirroskuva Yuri Birjulinista.Yuri Birjulin (1996)

Kuka olet?
Olen helsinkiläinen maailmanpolitiikan opiskelija, partiolainen ja vuoden 2020 Suomen YK-nuorisodelegaatti. Minua kiinnostavat politiikka ja kulttuurien välinen vuorovaikutus, sillä olen itsekin kahden kulttuurin kasvatti - kotona puhun venäjää. Monenlaisissa jutuissa on tullut oltua mukana, mutta tällä hetkellä teen journalistin hommia Ylelle. 

Miten muutat maailmaa?
Suomalaisena korkeakouluopiskelijana olen maailman mittakaavassa etuoikeutettu, ja haluaisinkin kohdistaa etuoikeuteni johonkin mahdollisimman hyödylliseen. Erityisesti rauhan, konfliktin ja kehityksen kysymykset ovat sellaisia, joihin haluaisin vaikuttaa. Haluaisin auttaa eri tavoilla ajattelevia ihmisiä pääsemään sopuun ja tukea niitä joilla ei ole samanlaisia lähtökohtia. 

Tällä hetkellä YK-nuorisodelegaattina edustan Suomen nuoria YK:n kokouksissa ja saan pitää puheenvuoroja New Yorkin päämajalla. Viimeksi sain esimerkiksi ujutettua YK:n turvallisuusneuvostossa esitettyyn lausuntoon ajatuksen siitä, että rauha merkitsee sodan puutteen lisäksi sitä että pääsemme eroon esimerkiksi rasismista tai syrjinnästä. Tavoitteenani on myös kertoa YK:sta Suomen nuorille ja tehdä siitä helpommin lähestyttävä. 

Toisaalta uskon maailman muuttuvan paremmaksi pienilläkin teoilla ja ihmisten arkisessakin vuorovaikutuksessa. Partiossa esimerkiksi opetamme nuorempia kantamaan vastuuta ryhmästä ja huolehtimaan luonnosta. Pyrin itse myös huolehtimaan läheisistäni ja toisaalta myös kohtaamaan ihmisiä, jotka ovat erilaisia kuin minä. Puhun paljon venäläisyydestäni, sillä haluaisin ihmisten ymmärtävän sitä kulttuuria paremmin. 

Miten kannustat muita?
Jokaisen kannattaa etsiä omaa kutsumustaan ja tehdä sitä, mikä tuntuu itselleen mieluisalta, eikä liiaksi seurata valmiita malleja menestyvää polkua varten. Kun tekee asioita jotka kiinnostaa, niitä tekee myös paremmin. 

Jos haluaa muuttaa maailmaa, luulen että on tärkeää olla myös aloitteellinen itse. Ehdota, kirjoita, luo - silloin on itse parhaassa paikassa vaikuttamaan millainen lopputuloksesta tulee. 

Kannustaisin myös pyrkimään epämukavuusalueelle ja yrittämään kohdata ihmisiä, jotka ajattelevat eri tavalla kuin itse. Meillä on nimittäin taipumus helposti leimata niitä ryhmiä, joita emme tunne tunne kovin hyvin. Keskustelu eri mieltä olevan kanssa on parhaita tapoja kehittää itseään arjessa. 

Ketä henkilöä arvostat?
Viime syksyn vietin Etelä-Afrikassa ja siellä opin arvostamaan Nelson Mandelaa. Taisteltuaan vuosikymmeniä julmaa aparhteid-rotuerottelujärjestelmää kohtaan hän osasi lähteä rakentaa presidenttinä uutta Etelä-Afrikkaa sovinnon tielle.