Piirroskuva Ture LaitistaTure Laiti (2001)

Kuka olet?
Olen Orivedellä asuva city-saamelainen lukio-opiskelija. Lisäksi olen Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Instituten (BFTF) Alumnin jäsen, nuoriso-, ilmasto- ja alkuperäiskansa-aktivisti. Olen myös Protun jäsen ja olen ollut vetämässä kokonaista kolme leiriä kahdella kielellä, ruotsiksi ja suomeksi.

Miten muutat maailmaa?
Tällä hetkellä työstän Heikko Ääni -nimistä projektia (Instagramissa @heikko_aani), jonka tarkoituksena on lisätä nuorten poliittista aktiivisuutta ja äänestysaktiivisuutta. Projekti on vielä työn alla, joten tällä hetkellä se on vain Instagramissa. Nuorilla kuuluu olla yhteiskunnassa vahva ääni, koska me olemme tulevaisuus.

Lisäksi ylläpidän omassa lukiossani ja piirissäni keskustelua ihmisoikeuksista, ilmastosta, vähemmistöistä ja ajankohtaisista aiheista. Kritisoin ja korjaan opettajia, kun he opettavat alkuperäiskansoista epäkorrektisti tai misinformatiivisesti. Olen pitänyt yläasteellani ja lukiossani monta kertaa esitelmiä saamelaisista ja meitä uhkaavista asioista (Tenojoen kalastussopimus, Jäämeren ratahanke jne).

Ottamalla osaa BFTF:een sain kesällä edustaa sekä Suomea että saamelaisia 46:n muun valtion nuorille. Jo pelkästään luomalla tällaista dialogia voidaan purkaa ihmisryhmien välisiä jännitteitä. Ollen nyt kyseisen vaihto-ohjelman alumni, voin myös tehdä muiden jäsenten kanssa projektiyhteistyötä - joko kansainvälisesti tai Suomessa. Heikko Ääni on juuri BFTF:stä saanut alkunsa.

Ilmastomarsseissa puhun openmiceissa, Vihreiden kiroiluilloissa kiroilen ja puhun monipuolisesti Suomalaista yhteiskuntaa vaivaavista ongelmista ja mahdollisista ratkaisuista. Nuorten ja saamelaisten äänitorvena toimiminen on tärkeää koska meitä pitää kuulla, ja meidän nuorten täytyy ymmärtää oma arvomme yhteiskunnassa. Thunberg sai aikaan koululakot. Mitä muuta me voimme saada aikaan?

Miten kannustat muita?
Ainoa asia joka oikeasti estää sinua tekemästä jotain on oma pääsi. Aloita somekampanja, liity puolueen nuorisojärjestöön, liity Protuun, tue Ihmisoikeusliittoa, Setaa, SSN:ää, aloita oma projektisi tai järjestösi. Aloita blogi tai Twitter-kommentointi, mahdollisuuksia on loputtomasti. Painotan sanaa osallistuminen. Kaiken tekemisen ei tarvitse eikä kuulukkaan olla syntyä juuri sinun aloitteestasi. Yhteistyöllä samanmielisten ihmisten kanssa pääset pidemmälle kuin kilpailemalla tilasta.

Eli pähkinänkuoressa: Rohkeasti etsimään jo olemassa olevia järjestöjä, projekteja jne ja mukaan toimintaan. Lisää myös someaktiivisuuttasi.

Ketä henkilöä arvostat?
Greta Thunbergia. Ikoni ja esimerkki siitä miten nuoret voivat vaikuttaa nykymaailmassa.