Piirros Sofia VirrastaSofia Virta (1990)

Kuka olet? 
Olen kansanedustaja, yrittäjä ja äiti. Titteleiden takana aivan tavallinen ihminen, jolle oikeudenmukaisuus ja empaattisuus ovat tärkeitä arvoja.

Miten muutat maailmaa?
Pyrin tekemään valintoja, joilla voin osaltani vaikuttaa siihen minkälaista muilla on tällä maapallolla olla ja elää - eläimet ja luonto mukaan lukien. Valinnat voivat olla kaikkea kierrätyksestä aina siihen miten kohtaan ja kohtelen muita. Ajattelen, että meillä kaikilla on mahdollisuuksia valita - mutta toisille valintojen kirjo on kattavampi ja mahdollisuudet moninaisemmat. Tämän vuoksi pyrinkin politiikan tasolla vaikuttamaan siihen, että jokaisella olisi tasa-arvoisemmat mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäänsä - köyhässä ja turvattomassa ympäristössä ei tulisi kenenkään joutua kasvaa tai elää. Koulutuksen kautta jokaisella tulisi olla mahdollisuus laajentaa tietotaitoaan ja parantaa tulotasoaan. Yhteiskunnan turvaverkko tulisi rakentaa aidosti sellaiseksi, ettei ketään putoa sen raoista. Jokaisella lapsella tulisi olla turvallinen lapsuus - maailman jokaisessa kolkassa. Minun kohdallani iso valinta oli esimerkiksi heittäytyä nollabudjetilla ja politiikan kentällä tuntemattomana kasvona eduskuntavaaleihin - ja se kannatti, sillä nyt saan tehdä työtä, jossa vaikutusmahdollisuudet paremman huomisen puolesta ovat aikaisempaa laajemmat.

Miten kannustat muita?
Ajattelin kirjoittaa, että kannattaa uskaltaa astua epämukavuusalueelle ja kolkutella eri ovia rohkeasti. Mietin kuitenkin, että on raskasta olla rohkea, jos on ihan yksin. Kannustaisinkin teistä jokaista rohkaisemaan jotain lähellänne tai kaukanakin olevaa ihmistä uskaltamaan muuttaa maailmaa. Jokainen kannustava sana, rohkaiseva hymy ja mahdollisuuksien mukaan oma esimerkki on merkitsevä! Haluan muistuttaa, että teistä jokaisella on merkitystä ja meistä jokaista tarvitaan. Suuret muutokset eivät tarvitse suuria ensiaskeleita vaan pitkäkin matka koostuu pienistä askelista.

Ketä henkilöä arvostat?
Äitiäni. Hän on tehnyt yli 20 vuotta töitä varhaiskasvatuksessa. Hän on kantanut vuosien varrella satoja pienokaisia sylissään, opettanut niin monelle lapselle mitä kiitos ja anteeksi tarkoittavat, nostanut ylös ja rohkaissut kasvamaan itseensä ja maailmaan uskovaksi vahvaksi ihmiseksi. Hän on tehnyt tuota työtä vuosia ylpeydellä - vaikka alan arvostus ei yhteiskunnassamme kohtaa työn vastuullisuutta. Hän on jäänyt niin moniin mieliin tärkeänä, välittävänä ja turvallisena aikuisena. Ja se on tärkeää työtä ja maailman muuttamista.