Silva MölsäSilva Mölsä (1993)

Kuka olet?
Olen juuri valmistunut sosionomi. Olen kiinnostunut monesta eri asioista, kuten musiikista, teatterista, luonnosta, ihmisistä, jalkapallosta ja politiikasta. 

Miten muutat maailmaa?
Minulla itselläni on lukivaikeus. Toimin lukilähettiläänä, eli toisin sanoen lukivaikeuden kokemusasiantuntija. Olen kiertänyt Suomea kertomassa oman tarinani: miten lukivaikeus näkyy omassa elämässäni ja miten lukivaikeuteeni on suhtauduttu. Toivon tarinani opettavan, että oppimisvaikeus ei määritä kokonaan ihmistä ja lukivaikeus on vain hidaste, eikä este.

Olen myös kirjottanut ammattikorkeakoulun opinnäytetyöni lukivaikeudesta - kokemuksista ja vaikutuksista. Aivan liian usein lukivaikeus nähdään negatiivisena asiana, joka estää ihmistä opiskelemasta ja toteuttamasta muuten unelmiaan. 

Koen lukilähettilään työn tärkeäksi, koska sitä kautta monet oppivat, ettei lukivaikeus tarkoita tyhmyyttä tai laiskuutta. Itse asiassa lukivaikeus näkyy niin, että lukihäiriöisen ihmisen aivot ovat erilaiset tavallisen ihmisen aivoihin verrattuna. Näin ollen lukivaikedesta voi olla hyötyä esim. uusien ideoiden luomisessa. Toinen mitä asiaa olen painottanut on se, että oikeanlainen tuki on tärkeää ihmiselle, jolla on lukivaikeus. Tämä sen vuoksi, koska koulussa lukivaikeuksista kärsivillä oppilailla on enemmän alttiutta masennukseen, vetäytymiseen ja häiriökäyttäytymiseen. Etenkin hiljaisten vetäytyjien osalta on vaarana, ettei taustalla olevaa avuntarvetta huomata.

Muutenkin haluan mukana tekemässä maailmasta parempaa ja tasa-arvoisempaa paikkaa.

Miten kannustat muita?
Pyri vaikuttamaan asioihin, se voi olla suuri tai pieni teko! Riko ennakkoluuloja ja tee mahdottomasta mahdollista. Minusta esimerkiksi ei pitänyt koskaan tulla ylioppilasta joidenkin opettajien mukaan, mutta näytin että minäkin pystyn ja kykenen vaikka mihin!

Ketä henkilöä arvostat?
Monia ihmisiä! Mm. omaa äitiäni, Greta Thunbergia, Tove Janssonia.