Piirroskuva Riina Tanskasesta.Riina Tanskanen (1998)

Kuka olet?
Olen Riina, feministis-yhteiskuntakriittinen ajattelija ja taiteilija. Teen Instagramiin kuvia tympeistä tytöistä (@tympeattytot) sekä päätoimitan perustaamani (post)milleniaalien verkkomedia Vita nuovaa. Muun ajan opiskelen kirjallisuustiedettä, harhailen kirjastossa ja haaveilen salaseuroista/kumouksista.

Miten muutat maailmaa?
Tuon ääntä ilmiöille, joille sitä ei ole vielä annettu tarpeeksi. Vain sellaiset asiat voi muuttaa, jotka näkee - ja mä haluan tuoda todelliset, mutta usein vaietut kipukohdat ihmisten silmien eteen.

Tympeät tytöt -taideprojektissa nostan kuvan ja tekstin kautta esiin tyttöyteen liittyviä vaikeita ja vaiettuja asioita. Viime aikoina olen käsitellyt mm. seksuaalisen väkivallan, kehonkuvan, väheksytyn tyttöyden ja kuukautisiin liittyvän häpeän teemoja. Tympeät tytöt antavat sanat ilmiöille, tunteille, syvälle itseensä haudatuille möykyille, sukupolvien kantamille traumoille, jotka ovat voineet kalvaa vuosikymmeniä.

Vita nuovassa roolini on ennen kaikkea järjestää puitteet muiden äänien kuulemista varten. Vita nuova taas tarjoaa laadukkaan alustan nuorille kirjoittajille ja tuoreille ajatuksille, jotka perinteisemmissä ja kaupallisemmissa medioissa eivät pääse kuuluviin.

Miten kannustat muita?
Maailman muuttaminen vaatii rohkeutta laittaa itsensä ja oma tekemisensä alttiiksi. Ja se on pelottavaa. Mutta musta tuntuu, ettei mulla ole muita vaihtoehtoja kuin puhua. Sukupolvia kestänyt vaikeneminen esimerkiksi tyttöihin kohdistuvasta väheksynnästä ja väkivallasta on yksinkertaisesti liikaa, enkä mä aio enää olla hiljaa. Älä sinäkään. Jos tunnistat maailmasta jonkin epäkohdan, johon olen kerta kaikkisen kyllästynyt, ei ole ketään parempaa ihmistä toimimaan sen puolesta kuin sinä.

Ketä henkilöä arvostat?
Koko Hubaraa!