Lukas KorpelainenLukas Korpelainen (1989)

Kuka olet?
Olen muusikko ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Toimin tällä hetkellä tutkijana Ajatuspaja Visiossa ja olen vihreä aktiivi sekä Taideyliopiston hallituksen jäsen.

Miten muutat maailmaa?
Olen viime vuodet työskennellyt erityisesti sosiaaliturvan ja perustulon parissa. Toimivan ja kattavan sosiaaliturvan merkitys kasvaa, kun varallisuus uhkaa polarisoitua yhä vain ja työelämä muuttaa luonnettaan.Tykkään miettiä järjestelmiä ja ideoida, miten ne voisivat toimia paremmin ja palvella ihmisiä ja yhteiskuntaa. Viime vuonna Vihreiden nuorten liittohallituksessa vedin perustulotyöryhmää, joka julkaisi syksyllä asiaa käsittelevän pamfletin uusine avauksineen. Pääsin jatkamaan tätä työtä, kun päädyin töihin vihreään ajatuspajaan. Tämä kaikki johti siihen, että minut kutsuttiin Vihreiden neuvottelijaksi hallitusneuvotteluihin sosiaaliturvaa käsittelevään työryhmään. Se oli todella opettavaista ja mielenkiintoista!

Todellisena nörttinä olen löytänyt vahvuuteni asioihin paneutujana ja kokonaisuuksien ja visioiden hahmottajana. Siksi olen ollut mukana monessa ohjelmatyössä ja yhteisössä. Uskon, että muuttamalla rakenteita ja pelisääntöjä voi saada aikaan suuria muutoksia.

Uskon myös, että musiikilla ja taiteella voi muuttaa maailmaa paremmaksi. Se johdattelee ihmiset ajattelemaan ja tuntemaan sekä kokemaan yhtenäisyyttä erityisesti aikana, jolloin kiire ja materia harhauttavat meitä oikeasti tärkeistä asioista. Taiteen vaikutus ei ole ehkä yhtä näkyvää ja konkreettista kuin politiikan, mutta ehkä sitäkin syvällisempää.

Miten kannustat muita?
Vaikuttaa ja osallistua voi monella eri tapaa. Se itselle paras tapa löytyy tekemällä sitä, mikä itseä kiinnostaa ja motivoi. Kuitenkin hieman kannattaa uskaltaa myös haastaa itseään, saatat yllättää itsesi. Mieti, mitä haluat muuttaa ja mitä oppia. Ei myöskään tarvitse olla näkyvä hahmo vaikuttaakseen. Kannattaa etsiä muita ihmisiä, jotka jakavat tavoitteesi, esimerkiksi järjestöstä tai keskusteluryhmästä. Yhdessä asiat yleensä edistyvät tehokkaammin, saa tukea ja oppii muilta.

Ketä henkilöä arvostat?
Greta Thunberg on onnistunut muistuttamaan minua siitä, että kansanliikkeet eivät ole jotain 60-80 -luvuille sijoittuvaa nostalgiaa. Ilmastokriisi on ehkäpä ihmiskunnan suurin haaste tähän mennessä, emmekä voi jäädä seuraamaan sivusta.