Piirros Laura KolehmaisestaLaura Kolehmainen (1994)

Kuka olet?
Olen oikeustieteen ja maailmanpolitiikan tutkimuksen opiskelija ja ilmastoaktivisti.

Miten muutat maailmaa?
Haluan kutsua kaikkia mukaan yhteiskunnan jälleenrakentamiseksi ilmastokestäväksi, jotta meillä nuorilla on mahdollisuus turvalliseen tulevaisuuteen elinkelpoisella planeetalla. Sitä varten perustin Ilmastoveivi2019-kampanjan, jota oli tekemässä satoja nuoria ja vanhempia. Vaadimme siinä Suomea ottamaan ilmastojohtajuuden, näyttämään mallia meidän EU-puheenjohtajuuskaudellamme kun koko maailman katseet kääntyvät meidän suuntaamme. 

Keräsimme yli 60 000 nimeä ja pari sataa organisaatiota urheiluseuroista kaikkien korkeakoulujen rehtoreihin, arkkipiispaan, partiolaisiin ja moniin kaupunkeihin vetoomuksemme taakse. Meistä poliittisella johdolla on vastuu johtaa yhteiskunnan jälleenrakentamista, ja me taas kansalaisina sekä osoitamme poliittiselle johdolle tukemme ja myös toimintavaatimuksemme sen suhteen. Olemme kutsumassa kaikkia mukaan omistamaan tätä Suomen seuraavaa isoa menestystarinaa, syyllistämättä ja siitä keskustellen, mitä tukea kukin taho ja ihmisryhmä tarvitsee. 

Saimme vetoomuksemme tavoitteet läpi hallitusohjelmaan, ja nyt järjestämme ilmastohuippukokousta Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle. Haluamme, että johtajuutemme konkretisoituu siihen, että tosiaan kutsumme muut keskustelemaan Helsinkiin siitä, mikä nyt kinnaa, eli nyt tehtävistä päästövähennyksistä EU:n 2030 päästövähennystavoitteiden muodossa.

Miten kannustat muita?
Tue ja kannusta sitä, joka tekee jo, kysy, miten voit mennä mukaan. Suhtaudu muutokseen positiivisesti, uteliaasti ja rakentavasti, ja jos sulla on mahdollisuus, toimi myös edelläkävijänä ja roolimallina oman elämän suhteen. Meidän kaikkien elämäntapa näyttää aika erilaiselta kymmenen vuoden päästä, ja se on hyvä asia. Jos haluat vaikuttaa suoraan politiikkaan, liity johonkin ilmastokampanjaan - niitä on monia - tai perusta oma.

Ketä henkilöä arvostat?
Alexandria Ocasio-Cortezia, joka on nuorin Yhdysvaltojen edustajainhuoneeseen valittu nainen.