Piirroskuva Ella Juliasta.Ella Julia (1997)

Kuka olet?
Olen muunsukupuolinen ihmisoikeusaktivisti, sanataiteilija sekä mediatutkimuksen yliopisto-opiskelija. Tuotan somesisältöä (@olenellajulia) itselleni tärkeistä, useimmiten yhteiskunnallisista aiheista. Näitä ovat muun muassa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet, mielenterveys ja kehopositiivisuus – puhun aiheista, joista minulla itselläni on myös kokemusta.

Miten muutat maailmaa?
Olen tehnyt internet- ja media-aktivismia vuosia – aktivismiini kuuluu myös muunmuassa mielenosoituksia sekä järjestöjen kautta tapahtuvaa aktiivitoimintaa. Olen puhunut julkisesti yleisöille vähemmistöjen kokemasta sorrosta sekä epäoikeudenmukaisuudesta – nämä teemat toistuvat myös taiteessani. Kaiken toimintani pyrkimys on, että jonkun vähemmistöön kuuluvan tai itsensä kanssa kamppailevan ihmisen lapsuus, nuoruus ja elämä olisi näiden asioiden osalta edes hieman helpompi kuin omani on ollut. Minusta on paitsi tärkeää, mutta myös uskomatonta ja ihanaa jos voin olla jolle kulle se samaistumispinta mitä itselläni ei ollut. On tärkeää näyttää, että maailmassa on tilaa erilaisuudelle. Tavoite on, että pelkkä olemassaolo ja eläminen ei olisi enää kenellekään rohkea ja urheutta vaativa teko.

Miten kannustat muita?
Kannustan jokaista vaikuttamaan omassa piirissään. On tärkeää epäoikeudenmukaisuutta kohdatessaan puuttua siihen toteamalla että "hei, toi ei muuten ole okei". Joka kerta kun yksi uskaltaa ääneen puolustaa heikommassa asemassa olevia, herättää se aina jonkun ajattelemaan ja mikä tärkeämpää, voi luoda jolle kulle kokemuksen siitä, että hän ei ole yksin. Ongelmista ja epäkohdista puhuminen on askel niiden näkyväksi tekemiseen, ja kun ongelmat ja epäkohdat tehdään näkyväksi, niihin voidaan puuttua ja saada aikaan positiivinen muutos kohti kaikille turvallisempaa maailmaa.

Ketä maailmaa muuttavaa henkilöä arvostat?
Arvostan taiteellaan vaikuttavia ihmisiä ja heitä, jotka käyttävät omaa näkyvyyttään ja alustaansa hyvien asioiden puolesta puhumiseen. Tällaisia ihmisiä silmissäni ovat esimerkiksi Maija Vilkkumaa ja Paula Vesala.