Anni-Sofia Niittyvuopio (1999)

Piirroskuva Anni-Sofia Niittyvuopiosta.Anni-Sofia Niittyvuopio (1999)

Kuka olet?
Olen Sofe Hánsa Sampo Ánne-Sofe, Karigasniemeltä kotoisin oleva saamelainen. Tällä hetkellä opiskelen poronhoitajaksi, työskentelen ravintolassa ja toimin politiikan parissa.

Miten muutat maailmaa?
Toimin kuudetta kautta Suomen Saamelaisnuorten hallituksessa, Lapin Vasemmistonuorten varapuheenjohtajana ja Vasemmistoliiton puoluevaltuustossa yleisjäsenenä. Olen myös Suomen ainoan saamelaisenemmistöisen kunnan, Utsjoen, sivistyslautakunnan varajäsen. Lisäksi teen ruohonjuuritason työtä ilmastoaktivismin ja lasten sekä nuorten kielitaidon parissa.

Työ on tärkeää, jotta valtaväestö asettuisi selkeämmin saamelaisten puolelle omilla ehdoillamme ja kunnioittaisi itsemääräämisoikeuttamme. Jokaisella nuorella ja lapsella on oikeus kasvaa kuullen äidinkieltään ja eläen kulttuuriaan. Saamelaisilla täytyy olla tasavertaiset mahdollisuudet käydä koulut, työskennellä ja lähteä mukaan päivänpolitiikkaan. Esimerkiksi oppivelvollisuuden laajentamista ei voida viedä läpi, ennen kuin pystytään tarjoamaan oppimateriaalit ja opetus saamen kielillä - puhumattakaan muista lakisääteisistä palveluista, kuten oppilashuollosta tai kolmiportaisesta tuesta. 

Miten kannustat muita?
Haluan kannustaa erityisesti saamelaisnuoria. Kannustan pysymään omana itsenään ja vahvana, mitä ikinä päätätkään tehdä. Valitettavasti saamelaisnuoret käyvät läpi niin sanotun “pakkopolitisoinnin”, mutta muista: sinun ei tarvitse tehdä, mitä et halua tehdä. Myös saamelaisnuorena sinulla on oikeus valita itseäsi kiinnostavat aiheet, eikä sinun tarvitse aina olla poliittisesti korrekti tai oman identiteettisi ja kulttuurisi asiantuntija. Jos haluat harjoittaa poronhoitoa, ylläpidät kulttuuriasi jatkamalla perinteisiä elinkeinoja. Jos haluat olla mukana politiikassa, tee se ylpeästi äläkä peittele identiteettiäsi valtaväestön keskuudessa.

Ketä henkilöä arvostat?
Arvostan taiteilija ja aktivisti Jenni Laitia. Olen tutustunut Jenniin ollessani vielä peruskoulussa ja ensi tapaamisestamme asti hän on toiminut inspiraationa matkallani politiikkaan ja aktivismiin. Jenni on rohkea ja värikäs, juuri mitä minäkin toivon olevani.