Piirroskuva Alviina Alametsästä.Alviina Alametsä (1992)

Kuka olet?
Olen Euroopan parlamentin jäsen vihreistä, ja Helsingin kaupunginvaltuutettu. Toimin EU:n ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä, turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa ja kehitysvaliokunnassa. Aloitin yhteiskunnallisen aktivismin vuonna 2012 Allianssin ilmastodelegaattina. Juureni ovat Hyrynsalmella, nykyinen koti Vuosaaressa.

Miten muutat maailmaa?
Europarlamentaarikkona haluan torjua ilmastonmuutosta ja konflikteja, ja puolustaa rauhaa ja ihmisoikeuksia. Koin 15-vuotiaana koulussani Jokelassa koulusurmat. Siitä lähtien olen kokenut etenkin mielenterveyden edistämisen tärkeäksi. Kaupunginvaltuutettuna tein aloitteen esimerkiksi avoimesta mielenterveysklinikasta, joka on nyt avattu Myllypuroon ja onnistunut hyvin. Lisäksi toimin Terapiatakuu-kansalaisaloitteen vireillepanijana. 

Miten kannustat muita?
Yhteiskuntaan voi vaikuttaa sekä kaduilla, että parlamentissa. On monta tapaa muuttaa maailmaa. Usein tekeminen on helpompaa porukassa, ja itse olen pitänyt vaikuttamisesta puoluepolitiikan ja järjestöjen kautta. Päättäjiksi tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä. Politiikkaa ei kannata pelätä, koska se on hyvä työkalu muuttaa asioita. Itse olen huomannut, että jo parissa vuodessa voi kaupunginvaltuutettuna saada paljon konkreettisia asioita läpi.

Ketä henkilöä arvostat?
Alexandria Ocasio-Cortez on onnistunut muuttamaan tapaa, jolla Yhdysvalloissa puhutaan talouspolitiikasta ja hyvinvoinnista. Arvostan fiksuja ja rohkeita ihmisiä, jotka ajavat yhdenvertaisuutta.