Piirroskuva Adina Nivukoskesta.Adina Nivukoski (1999)

Kuka olet?
Olen Helsingissä asuva, Pohjanmaalta kotoisin oleva rohkelikko. Toimin Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtajana (2020) ja olen toiminut myös Suomen Unesco-nuorisodelegaattina. Rakastan lukemista ja ympäröiviltä ihmisiltä oppimista. Mielestäni on aivan parasta pohtia maailmaa, kuulla ihmisten tarinoita, ja pohtia miten maailmasta saisi tasa-arvoisemman paikan ihan kaikille.

Miten muutat maailmaa?
Olen löytänyt oman paikkani vaikuttaa koulutuspolitiikan ja kansainvälisen yhteistyön parista. Vaihtovuoteni aikana opin, miten tärkeää koulutuksen yhdenvertaisuus ja saavutettavuus on yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta. Lukiolaisten Liiton puheenjohtajana pääsen päivittäin tekemään konkreettista työtä koulutuksen eteen. 

Minua kiinnostaa myös koulutuksen saavutettavuus globaalisti ja siksi työ Unescon kanssa on ollut itselleni henkilökohtaisesti hyvin antoisaa ja tärkeää. Koulutus on läpi maailman mahdollisuus jokaiselle lapselle luoda itselleen oman näköinen elämä, ja toivonkin, että Suomen hyviä malleja voidaan viedä maailmalla eteenpäin. Täällä jokainen lapsi pääsee kouluun, mutta monella maalla edes tämä ei vielä toteudu – ja siihen haluan vaikuttaa.

Miten kannustat muita?
Aina tarvitaan ihmisiä, jotka haluavat tehdä työtä paremman maailman puolesta, ja jokainen voi tehdä sitä omalla tavallaan. Ei tarvitse olla kiinnostunut politiikasta tai järjestötoiminnasta muuttaakseen maailmaa, vaan väyliä on monia. Vaikuttamista paremman maailman eteen voi tehdä jokaisella maailman osa-alueella, alkaen omasta arjesta. Kannustankin siis miettimään mikä on itselle maailmassa tärkeää, ja tehdä juurikin sitä. Maailma muuttuu askel kerrallaan, ja jokaisen askel on tärkeä.

Ketä henkilöä arvostat?
Ensimmäisenä tulee mieleen lähellä toimivia ihmisiä, joiden arkipäiväinen työskentely ja ihmisten kohtaaminen inspiroi itseä päivittäin. Se muistuttaa siitä, miten voi muuttaa maailmaa joka päivä – vieruskaverista aloittaen. Tällainen ihminen on esimerkiksi työystäväni Toni Ahva.