Vesa Turku Game Academy -kyltin edessä

“Tämä on taianomainen paikka monille nuorille.”

Aunelan monitoimitalolta Turusta löytyy huone, jonka seiniä reunustavat voimaa uhkuvat pelitietokoneet. Vaikka Nexus-pelitila on ollut keväällä suljettuna, yli 13-vuotiaille suunnatun Turku Game Academyn etätoiminta on noussut poikkeuksellisena aikana uuteen arvoon.

 

Game Academy on syntynyt yhden nuorisotyöntekijän projektina, joka on vetänyt puoleensa satoja nuoria sekä Turusta että toisaalta. Poikkeusaikana etähaasteisiin vastattiin värväämällä tavallisia nuorisotyöntekijöitä pelaamaan, keskustelemaan ja viettämään etäaikaa nuorten kanssa. Nuoruutensa Street Fighter -saavutuksista edelleen syystäkin ylpeä Vesa Pohjola on yksi heistä, ja hän on elementissään.

“Nykyään meillä on mahdollista olla palvelimella muutama ohjaaja ihan vain notkumassa pitkin päivää. Ja aina sinne eksyy niitä nuoria samaan aikaan paikalle.”

 

Pelikulttuuriin liittyy paljon muutakin kuin itse pelaamista. Nuoret saavat itse vaikuttaa toimintaan, antaa palautetta ja pallotella ideoita ohjaajien kanssa Discord-palvelimella. Pohjolalle nuorten osallistaminen on toiminnan ytimessä:

“Tärkeintä on nuoren kasvutarina ja kyky vaikuttaa itseensä ja ympäristöönsä. Me annetaan nuorelle mahdollisuus muodostaa omia mielipiteitä ja selvittää, millainen ihminen itse on.”

 

Kevään lisäresursseilla on voitu tuottaa paljon sisältöä: kaksi pelivirtaa (livestream) viikossa, teemapäiviä, aktiivista Discord-päivystystä ja jatkuvaa yhteydenpitoa nuorten kanssa. Pohjola muistuttaa, että toiminta ei silti ole vain nuorten viihdyttämistä, vaan osallistavaa ja kuuntelevaa nuorisotyötä.

“Vaikka peleistä tietysti puhutaan, vähintään yhtä paljon puhutaan muista asioista, joita nuorilla on mielessä - oli kyse sitten tulevaisuushuolista, väkivallasta tai arjen haasteista. Pelaaminen on meille yhteinen alusta.”

Aiheesta muualla