Somevaikuttaja Sakke King hymyilee leveästi

“Nuoret keskittyvät usein ajattelemaan sitä, mitä heiltä puuttuu, vaikka tärkeintä on arvostaa kaikkea sitä, mitä elämässä on. Koti, ruoka, sähkö, turvallisuus... Kun mietit sitä, sä huomaat, kuinka rikas sä todellisuudessa olet.”

Sakarie Ahmed Nuur eli Sakke on nuorisotyöntekijä, joka tekee vapaa-ajallaan YouTube- ja TikTok-videoita nimellä Sakke King. Sakke saapui turvapaikanhakijana Suomeen vuonna 2011 ilman vanhempiaan ja päätyi asumaan perheryhmäkotiin veljensä kanssa. Siellä hän ymmärsi, miten arvokasta nuorisotyö on.

‘’Aloin huomata, miten paljon ohjaajat välittivät minusta ihmisenä, huolimatta taustastani tai ihonväristäni. He inspiroivat minua kaikista eniten. Mä haluan antaa nuorille sen saman kokemuksen, jonka mä sain.”

 

Joensuusta valmistunut Sakke työskentelee nyt nuoriso-ohjaajana Helsingin Vuosaaressa Meri-Rastilan nuorisotalolla. Nuorten on helppo lähestyä Sakkea videoiden ansiosta, mutta myös Saken oman innon ja vastaanottavaisuuden vuoksi:

“Näin kerran kadulla, että yks meidän nuorista käveli punaisia päin, ja menin sanomaan että oo varovainen. Se vaan hymyili ja kysyi, että millon pelataan Unoa, ja mä vastasin, että laita viestiä kun oot valmis häviämään.”

 

Tänä keväänä pelejä ei ole pelattu, sillä nuorisotalot ovat olleet kiinni. Tekemistä on silti riittänyt.

‘’En ehtinyt olla töissä kuin pari viikkoa ennen kuin rajoitukset iskivät. Silloin jalkauduimme sinne, missä nuoret ovat, jakamaan käsidesiä ja välipalaa tai pitämään TikTok-liveä. Olemme täällä nuoria varten."

 

YouTubessa ja TikTokissa Sakkea seuraavat kymmenet tuhannet katsojat, joiden ikäjakauma ulottuu nuorisosta ikäihmisiin. Videot kertovat pääosin Saken omasta elämästä ja asettumisesta Suomeen. Videoiden avulla Sakke on pystynyt murtamaan maahanmuuttajiin kohdistuvia ennakkoluuloja.

Monelle nuorelle Sakke on esikuva. Paineita rooli ei luo, vaikka Sakke harkitsee sisältöä tarkkaan ennen videon julkaisua. Videoiden sanoma tiivistyy yksinkertaiseen ohjeeseen:

‘’Jos sä et tiedä mihin kuulut, yritä löytää luotettava aikuinen. Jos sulla on edes se yksi aikuinen, joka kuuntelee sua ja uskoo suhun, sä pääset paljon pidemmälle kuin yksin tunteidesi kanssa.’’

 

Sakke Kingillä on 100 000 seuraajaa TikTokissa. Hän työskentelee nuorisotyönohjaajana Helsingissä ja inspiroi satoja tuhansia nuoria videoillaan, kuvillaan ja kirjoituksillaan sosiaalisessa mediassa.

 

Aiheesta muualla