Ruweyda ja Rashid, Summer of Success -kesäohjaajat hymyilevät saunan edessä.

“Toivon, että tästä tulee lapsille ikimuistoinen kokemus. Mä olin tällaisella leirillä lapsena ja muistan sen edelleen.”

Summer of Success -kesäleirit Kokkolan maalauksellisessa Villa Elbassa päästiin järjestämään poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta. Monikulttuurisille leireille tulee osallistuvia lapsia ja ohjaavia nuoria monenlaisista kieli- ja kulttuuritaustoista.

Leireillä järjestetään Kokkolan alueen lapsille monipuolista kesätoimintaa: seikkailua, uintia, musiikkia, leikkiä ja ylipäätään yksiselitteisen kivaa tekemistä. Hauskanpidon lomassa ennakkoluulottomat lapset ja ohjaajat oppivat lisää toisista ihmisistä ja kulttuureista.


 

Ohjaajat, kuten Ruweyda Abdi ja Rashid Ismail, ovat vapaaehtoisia nuoria, joista monet opiskelevat tai tähtäävät työskentelemään lasten ja nuorten kanssa. Leirit ovat ohjaajille mahdollisuus oppia uutta ja haastaa itseään. Erityisen arvokkaalta tuntuu mahdollisuus suunnitella itse leirin ohjelmaa ja aktiviteetteja.

Alussa pelättiin, että vanhemmat eivät uskaltaisi lähettää lapsiaan leireille, ja ohjaajien mukaan ryhmät ovat tavallista pienempiä. Vilskettä ja vilinää seuratessa on vaikea kuvitella, miltä tavallisen kokoinen ryhmä näyttää ja kuulostaa.


 

Ohjaajilla on suuri vastuu monesta pienestä ihmisestä, ja se jos mikä on kasvattavaa. Ismailin mukaan lapseen ei voi suhtautua kuin ajattelevaiseen aikuiseen, vaan pitää olla valmis tekemään, leikkimään ja nauramaan aina, kun on lapsen seurassa. Muutoin lapsi kyllästyy tylsään aikuiseen.

Aktiviteettien ohella leireillä korostuu lasten oma uteliaisuus. He kyselevät ennakkoluulottomasti toisten kulttuureista, opettelevat sanoja ja lauseita uusilla kielillä ja oppivat huomaamattaankin joka päivä uutta. Ehkä hienointa on, että vuorovaikutus on molemminpuolista: yhtä lailla ohjaajat oppivat ohjatessaan, ja nauravat työnsä lomassa kilpaa lasten kanssa.

 

Ismail kiteyttää, miksi kokemus on arvokas nuorille ohjaajille:

“Se, että osaa toimia lasten ja nuorten kanssa, on elämän perustaito, joka pitää osata.“

Aiheesta muualla