Roosa ja Juho, lukiolaiset

“Haluaisin pelastaa koko maailman, mutta yksin se ei onnistu. Opiskelijajärjestöjä kuunnellaan, ja tämä on hyvä paikka harjoitella vaikuttamista.”

Puolitoista vuotta sitten Suomen lukiolaisten liiton jäseneksi liittynyt Roosa Ylinampa on osallistunut järjestön jokaiseen tapahtumaan sitten liittymisensä. Vaikuttaminen oli kivaa, ja heti alussa tuntui siltä, että oli päässyt pienestä lukiosta osaksi isoa, koko maan kokoista kaveriporukkaa. Into on kestänyt, ja tuonut Ylinamman elokuisille Koulispäiville oppimaan esiintymisestä ja viettämään aikaa ystävien kanssa.

 

Liiton varapuheenjohtaja Juho Leskelä kertoo, että Koulispäivillä on koronahaasteiden vuoksi yhdistetty kaksi tapahtumaa: rentoon yhdessäoloon suunnatut Kevätpäivät ja opettavaisempi koulukävijäkoulutus. Yhdistetyssä tapahtumassa aktiivijäsenet valmistautuvat kiertämään kouluja lukuvuoden alussa ja kertomaan lukiolaisille heidän liitostaan.

Koulispäivät on kesän ensimmäinen elävä tapahtuma. Kun poikkeustila keväällä julistettiin, useita tapahtumia siirrettiin nopealla aikataululla etätapahtumiksi. Spontaanista etäloikasta saatu palaute oli positiivista, mutta jäsenet nauttivat jälleen yhdessäolosta kasvokkain. ⠀

 

Lukiolaisten liittoon kuuluu noin puolet Suomen lukiolaisista. Moni liittyy opiskelijakortin vuoksi, mutta Ylinampa ja Leskelä korostavat molemmat yhteisöä ja järjestön kautta elettyjä elämyksiä. Opiskelijakorttia ei kuitenkaan väheksytä: onhan se käytännöllinen esimerkki Lukiolaisten liiton kysyvästä vaikuttaa koko Suomen tasolla. Leskelä kiteyttää:⠀

“Me ollaan lukiolaisia lukiolaisten asialla ja meidän järjestössä on paikka jokaiselle. Tarjotaan kokemuksia, yhteisö ja tietysti myös rahanarvoisia etuja.”

Aiheesta muualla