Petri, askartelu- ja korupajan vetäjä

Petri Malmberg työpajassaan.

"Me ollaan auki toista viikkoa. Joka päivä mietin, mitä voisin tehdä huomenna paremmin."

Nuorisotyön toimijat eri puolilta Helsinkiä ovat yhdistäneet voimansa luonnonkauniissa Vartiosaaressa. Ensimmäistä kesää toimivassa Nuorten Saarigalleriassa opetetaan nuorille taitoja luonnonväreillä maalaamisesta korujen valmistamiseen ja hyönteishotellien rakentamisesta lampaiden hoitamiseen.

Tavallisesti Kontulassa nuorten askartelu- ja korupajaa vetävä Petri Malmberg on siirtänyt työkalunsa ja opetustaulunsa kesäksi Vartiosaareen. Malmberg ohjaa sormusten, korvakorujen ynnä muiden metallikorujen valmistamista, mutta siinä sivussa tulee puhuttua maailman perustavimmista rakennuspalikoistakin.

 

"Mulla on intohimo luonnontieteiden opettamiseen. Nuoren kännykässä on noin neljääkymmentä metallia kaivoksista eri puolilta maailmaa, ja ne eivät uusiudu."

Saarigalleria on ollut Malmbergille oman nuorisotyöhistorian suurin yhteistyöprojekti, mutta ei ensinkään vaikein. Eikä vähiten palkitseva: yhteistyön hedelmät näkyvät nuorillekin.

Tavallisesti eri kädentaitojen opetus on sidottu työpisteisiin eri puolille kaupunkia, mutta Vartiosaari tarjoaa taiteellisille nuorisotyönohjaajille yhteisen kodin. Nyt kädentaitojen ja ympäristökasvatuksen ohjaajat ovat samassa paikassa, vaikka ohjaajia on useista eri nuorisotyön yksiköistä. Nuoret voivat siis tulla yhteen paikkaan viettämään aikaa ja oppimaan uutta.

 

"Koko ajan puhutaan työelämätaidoista, mutta mä puhun elämäntyötaidoista."

Sitä ei välttämättä edes itse tajua, mutta koruja tehdessään nuori tulee oppineeksi melkoisesti. Voihan käydä vaikka niin, että Saarigalleriassa oppimillaan taidoilla korjaa ystävänsä rannekellon tai laittaa ensimmäisessä asunnossaan verhotangon seinään.

 

Keväällä tavallinen nuorten kohtaaminen loppui kuin seinään. Vaikka suunnittelulle riitti viimein aikaa eikä nuorisotyön sarka lopu koskaan, jotain puuttui. Nyt tuntuu entistäkin arvokkaammalta päästä taas työskentelemään henkilökohtaisesti nuorten kanssa - kasvokkain ja pihdit kädessä.

Aiheesta muualla