Nina, Nuorten ekokahvilan ohjaaja, npjaa puuhun kahvilan edessä.

“Moni nuori haluaisi olla töissä kahvilassa, koska se kuulostaa siistiltä. Tässä saa sen realistisen kokemuksen, että kuinka paljon on hienoa erikoiskahvien tekemistä ja kuinka paljon tiskataan ja pestään vessoja. Se on oikeaa työelämää.”

Vartiosaaressa Nuorten Saarigalleriassa Nina Von Gruenewaldt ohjaa nuorten Ekokahvilaa, joka nojaa kestävään kehitykseen ja oikeiden työelämätaitojen oppimiseen. Nuorille järjestetään erilaisia ilmaisia kursseja kokkauksesta paahtimovierailuihin, ja kahvilassa opetellaan tekemään esimerkiksi omavalvontasuunnitelma, vaikka sitä ei tavalliselta nuorten kesäkahvilalta lailla edellytetä.
 

“Kun tulet Ekokahvilaan, hyvät valinnat on jo tehty puolestasi.”

Oppimisen ohella Ekokahvilassa keskeistä on nuorten omien arvojen toteuttaminen: toiminnasta halutaan taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää. Esimerkkinä nuoret ovat keränneet nokkosia, kasvattaneet raparperia ja tehneet alusta alkaen itse nokkoslettuja ja raparperihilloa. Kestävyys ei kuitenkaan ulotu vain ruoan raaka-aineisiin, vaan aina pesuaineisiin ja yhteistyökumppaneihin saakka. Ekokahvila on esimerkiksi nähty useampaan kertaan Pride-viikoilla tukemassa nuorille itselleen tärkeitä arvoja. Vartiosaaressakin kahvila on koristeltu sateenkaarilipuin.
 

“On hienoa nähdä, miten nuoret kasvavat vastuuseen. Kesän jälkeen he voisivat ihan hyvin pistää pystyyn vaikka pienen festarikahvilan.”

Kun kahvila toteutetaan kunnolla, nuoret voivat ylpeydellä kertoa ansioluettelossa työskennelleensä ihan oikeassa kahvilassa. Työelämän kokemuksen ohella moni nuori kertoo hyötyneensä omassa arjessaan: vaikka Ekokahvilassa opetellaan pohjimmiltaan pieniä ja yksinkertaisia asioita, nuoret saattavat rohkaistua vaikkapa laittamaan itselleen ruokaa kotona. Sellaiset arjen ydintaidot kantavat kauas.

 

Kuten kuvasta näkyy, nuoret saavat tehdä itse niin paljon, kuin ikinä mahdollista:

"Mä olen onnistunut silloin, kun mä voin nojailla tähän puuhun ja katsella kun nuoret saa homman toimimaan."

 

 

Aiheesta muualla