Sekasin-chatin tiimivetäjä Miguel hymyilee kameralle.

"Tässä on se pihvi: älä jää yksin."

 

Tämän ytimekkään neuvon Sekasin-chatin tiimipäällikkö Miguel Reyes antaa jokaiselle nuorelle, joka neuvoja kaipaa. Ja kukapa ei kaipaisi.

Vuonna 2017 TV-kokeilusta syntynyt Sekasin-chat tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua nuorille, jotka haluavat jutella isommista tai pienemmistä huolista. Osa puhuu hyvinkin synkistä asioista ja osa ohjataan eteenpäin mielenterveyspalveluihin. Moni haluaaa vain jonkun, joka kuuntelee.
 

"Keväällä osa nuorista löytää valon ja osa laittaa verhot kiinni."

Poikkeuksellisen kevään aikana Sekasin-keskusteluun on pyrkinyt enemmän nuoria kuin koskaan aikaisemmin, mutta nuoria on voitu myös ottaa vastaan enemmän kuin ennen. Kiitos kuuluu perinteiset toimintatapansa eristäytymiselle menettäneistä nuorisotyön toimijoista, jotka ovat rientäneet vapaaehtoisiksi chat-päivystäjiksi. Tällä hetkellä Sekasin-chatissa päivystää omien mahdollisuuksiensa mukaan yli 50 järjestöä ja noin 1300 vapaaehtoista. Määrät ovat suurempia kuin koskaan.

Silti vain noin joka viides jonottava nuori pääsee keskusteluun saakka.

 

“Tiimityötähän tämä on.”

Reyes tunnustaa tosiasiat: nuorilla on aina jotain mielen päällä, ja niin pitääkin - se kuuluu nuoruuteen. Siksi apua kaipaavia nuoria riittää, ja niin brutaalilta kuin se tuntuukin, resurssit eivät riitä siihen, että jokainen voitaisiin ottaa vastaan. Silti on helppo iloita siitä, että tänä keväänä voidaan auttaa useampia nuoria kuin koskaan aiemmin.

Pieniä toivon kipinöitä näkyy. Sekasin-päivystyksen ydinajatuksena on mennä sinne, missä nuoret itse ovat, ja vuonna 2018 käynnistyneen Sekasin Gaming -Discord-kanavan suosio on ollut räjähdysmäistä. Kanavan moderaattorit valvovat, että tila pysyy kaikille turvallisena, mutta suurimman osan ajasta yhdessä etänä keskustelevat nuoret antavat toisilleen kaiken tarpeellisen:

“Suurin osa nuoristahan on kilttejä ja ihania. Jos heillä on yhteinen tila tukea toisiaan, me aikuiset voidaan taputtaa itseämme selkään ja kehua mediassa että hyvin menee."

 

Jos tuntuu, että haluat jutella, Sekasin-chat löytyy osoitteesta sekasin247.fi.

Aiheesta muualla