Markus, mediatyöpajan ohjaaja, hymyilee.

"Idea on siinä, että nuoret tekevät. Minä mahdollistan tekemisen ja tuen nuoria siinä.”

Näin nuorten työpajojen toiminnan ydinajatuksen kiteyttää Markus Stenfors, työvalmentaja Salon kaupungin nuorten mediapajalla. Työpajat on suunnattu erityisesti sellaisille 15-25-vuotiaille nuorille, joilla on haasteita oman elämän hallinnassa. Tarjontaa riittää taidepajasta retkeilypajaan, ja erilaisia pajoja yhdistää niiden tavoite: nuori saa itseään kiinnostavaa tekemistä ilman vaatimuksia lähtötasosta, ja ohjaajat tukevat silloin kun tarvetta on.

 

Mediapajan nuoret opettelevat työelämän pelisääntöjä ja media-alan kommervenkkejä tekemällä oikeita toimeksiantoja oikeille asiakkaille. Pajalaiset esimerkiksi kuvaavat ja painavat kaupungin työntekijöiden kuvalliset henkilökortit. Teknistä osaamista pajalle tulevilta nuorilta ei vaadita, sillä apua saa ja kiinnostus riittää osallistumiseen.

Korona-aikana on korostunut kiinnekohdan merkitys. Työpajasta nuori saa paikan, jossa käy säännöllisesti, ja jossa voidaan nuoren ehdoilla pureutua hänen omiin tavoitteisiinsa. Keväällä kokeiltiin erilaisia etäpajamuotoja ja tarvittaessa yksilötapaamisia, mutta nyt tuntuu hyvältä palata pikkuhiljaa tavalliseen lähitoteutukseen. Etäpaja oli silti opettavainen kokemus, jota voidaan hyödyntää jatkossakin.
 

Ehkä omasta mediataustastamme johtuen intoilimme kesäsomettajakaksikon koko vimmalla mediapajasta ja jokaisesta nuoresta, joka sinne on tiensä löytänyt. Stenfors lähettää terveisiä kaikille, jotka ovat meidän laillamme innostuneet ja kiinnostuneet mediapajasta - tai mistä tahansa toiminnasta:

“Ole rohkeasti yhteydessä. Varmasti moni nuori miettii asioita ja on kiinnostunut, mutta kynnys on siinä, että lähtee kysymään. Uskaltaudu etsimään tietoa ja lähde kysymään siitä, mikä sinua kiinnostaa!

Aiheesta muualla