Nainen ja koira hymyilevät kameralle.

Joskus käy niin, että haastattelusta tulee seikkailu ja keikkamatka tuntuu kotiinpaluulta.⠀

 

Aurinkoisena kesäpäivänä me kesäsomettajat junailimme tiemme Suomen eteläisimpään kuntaan, rantalomaparatiisina tunnettuun Hankoon haastattelemaan nuorisotyöpaja Vian vetäjiä kaksikielisestä nuorisotyöstä, ja jatkaa mitä pikimmin viettämään ansaittuja etätyöpäiviä. Så gick det ju inte.

Kaupungin nuorisotyön tiloiksi muutetun entisen lukiorakennuksen vanhassa talonmiehenasunnossa meitä odotti yllättävän kodikas työpajahuoneisto. Nuoret somettivat sohvilla kuka mitenkin päin, koira ryntäsi toivottamaan tervetulleeksi ja hernerokkakattila porisi liedellä. Haastatteluhetki muuttui hetkessä lounaaksi (också fikapaus), pitkiksi keskusteluiksi ja kesän vauhdikkaimmaksi kiertoajeluksi – koiran paijaamista unohtamatta. Tuntui siltä, kuin olisimme palanneet vanhojen ystävien luo pitkästä aikaa.

 

Jättekul ja kiva meille, mutta mitä merkitystä tällä on nuorisotyön kannalta?

Kodikkuuden tunteeseen tiivistyy kuntouttavan nuorisotyön ja työpajatoiminnan ydinajatus. Monelle nuorelle työpajan ruohonleikkuu ja ruoanlaitto on tavallista arkea, mutta tuhat kertaa arvokkaampaa kuin kotona toimettomana nyhjääminen. Kodikkuus, vastaanottavuus ja lämpö kannustavat nousemaan sängystä aamu toisensa jälkeen ja tulemaan työpajaan joka päivä. Se tekee toiminnasta arvokasta.

Hangossa nuorille suunnattu toiminta kouluja myöten on perinteisesti jakautunut suomen- ja ruotsinkieliseen eivätkä eri kieliä puhuvat nuoret välttämättä kohtaa toisiaan. Via on erityistapaus, sillä se on ollut kaksikielinen kymmenen vuotta, perustamisestaan lähtien. Onneksemme kielitaidottomat vieraat huomioitiin suomeksi silloinkin, kun puhujan modersmål var svenska.

 

Työn lomassa nuorille tarjotaan mahdollisuus viettää aikaa yhdessä toisten nuorten ja turvallisten aikuisten seurassa. Esihenkilö Marjut Vihervuori toteaa juuri vapaan hengailun olevan nuorisotyötä parhaimmillaan.

Niinhän se on. Ulospäin hengailu saattaa näyttää pelkältä sohvalla makoilulta ja kortinpeluulta, mutta juuri niissä hetkissä käydään sellaisia keskusteluja, joiden voimalla nuoren elämässä tapahtuu ihmeitä.

Aiheesta muualla