Kriparin ohjaajat Alisa ja Apo hymyilevät järvimaiseman edessä.

“Mä olin ainoo ortodoksinuori mun koulussa. Ennen ku mä tulin tänne, mä en ollut ikinä tavannut toista ortodoksinuorta mun koko elämän aikana.

Ortodoksisen nuorten liiton kristinoppileiri eli kripari järjestetään Uuden Valamon luostarissa. Leirin kantava voima ovat itse kriparinsa muutamaa vuotta aiemmin käyneet ohjaajat, jotka nauttivat työstään täysin rinnoin. Alisa Vishniakova ja Sylvi-Apollonia Virtanen, tuttavallisemmin Apo, kertovat, mikä on kripari, miten se eroaa luterilaisesta riparista ja miksi heillä on siellä niin hyvä olla.

 

Yhteiselle kriparille, jolle tulee nuoria eri puolilta Suomea, on tarvetta, sillä moni ortodoksinuori ei saa omassa kunnassaan riittävää ortodoksista opetusta tai mahdollisuutta kripariin omassa kunnassa. Ortodoksit ovat kirkon täysivaltaisia jäseniä kasteesta lähtien, joten kriparin jälkeen ei ole konfirmaatiota samaan tapaan kuin luterilaisella riparilla. Valmistumiseen tähtäämisen sijaan keskiössä on oppiminen sekä tietysti itse elämyksestä nauttiminen:

“Tänne tullaan leirikokemuksen takia. Istutaan nuotiolla, lauletaan ja leikitään, syödään hyvää ruokaa ja valvotaan yöt - tavallisia leirihommia.”

 

Alisa ja Apo haluavat molemmat antaa kriparilaisilleen upean leirikokemuksen ja kannustaa heitä tutustumaan rohkeasti kirkkoonsa. Apo kertoo, että
“Oma kripari oli mulle tosi ihana kokemus. Jos voin olla mukana antamassa toisille nuorille yhtä ihanan kokemuksen, se on kunnia.”

Alisa jatkaa samaan hengenvetoon:

“Haluaisin, että nuorilla ei olisi huonoja ennakkoluuloja kirkosta. Ei tää oo mitään sellasta tylsää hommaa, mitä vaan jotkut vanhat voi tehdä. Tää kirkko on kaikille, myös nuorille. Me hengataan keskenään ja ne hengelliset arvot - rakkaus, ystävällisyys, hyvän mielen tuottaminen toisille - ne on osa arkee.” 

 

Monille nuorille kripari ei jää vain yhden viikon kokemukseksi, ja ohjaajaehdokkaita on enemmän kuin leireille voidaan ottaa. Alisa kiteyttää työtoverinsa tarinan:

“Mä olin Apon leirillä Apon ryhmyri ja Apo vähän innostu. Tilanne eskaloitui ja nyt Apo on taas täällä.”

Mikäs sen parempaa. 

Aiheesta muualla