ASMR-pastorit Anna ja Jyri lukemassa lukupulpetissa.

Nuorisotyön kappalainen Jyri Kitti ja oppilaitospappi Anna Juntunen tunnetaan YouTubessa nimellä ASMR-pastorit. Vitsistä alkunsa saaneesta ideasta on syntynyt nuoria puoleensa vetävä kanava, jonka videoita katsoo enemmän seurakuntalaisia, kuin mitä käy vaikkapa konfirmaatiossa tai joulukirkossa.

 

ASMR on rentouttamiseen tähtäävä videon muoto, joka on suosittua lähinnä nuorten parissa: esimerkiksi Jyri ei itse katso ASMR:ää, vaikka videoita tekeekin. Annalle tyylilaji on tutumpi, mutta omia videoita editoidessa vaikutus jää kauas rentouttavasta:

"Alussahan se meni ihan kikattamiseksi. Yllätytään aina, jos joku sanoo rentoutuneensa meidän videota katsoessaan. Halutaan silti antaa ihmisille rauhallisen ja hyvän olon tunnetta."

 

"Nuorilla on tarve keskustella elämään ja olemassaoloon liittyvistä kysymyksistä. Tämä toimii jäänmurtajana."

ASMR-pastorit tekevät videoitaan rennolla otteella, mutta työajalla ja sokeripalat kaulassa. Noin puolet videoista käsittelee ASMR:n keinoin samanlaisia syvällisiä kysymyksiä kuin vaikka rippikoulukin. Toisinaan videon nähnyt nuori ottaa yhteyttä keskustellakseen videon kysymyksistä tai itselleen tärkeistä asioista. Ja toisinaan taas perinteistä rippikouluopetusta pitäessä luokasta kuuluu kuiskaus: "Tee ASMR:ää!"

 

Pappeihin törmääminen YouTubessa sekä riemastuttaa että hämmentää. Tutut nuoret pyytävät videoita tietyistä aiheista ja toteuttavat ideoitaan yhdessä pastoreiden kanssa. Toisia nuoria taas mietityttää, miksi “papit tulevat tuputtamaan uskontoaan someen". Erityisesti näitä nuoria pastorit haluavat kiittää rohkeudesta avata video ja ottaa selvää, mistä on kyse.

 

Videoille otollinen poikkeusaika alkaa olla lopuillaan. Jatkuuko ASMR-pastoreiden ura?

“Me halutaan saada ihmiset hyvälle mielelle, ja tehdään tätä niin kauan kuin hyvältä tuntuu. Eihän sitä voi tietää, minkälainen some on vaikka vuoden päästä. Onneksi meillä on parhaat oppaat: meidän nuoret.”

Aiheesta muualla