Kaksi nuorta naista istuu kivellä metsässä.

Nuuksion metsäisessä hiljaisuudessa järjestettävällä Prometheus-leirillä eli protulla päivä alkaa aurinkoisella säällä. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton aikuistumisleiri on ensimmäinen kesän kahdesta kansainvälisestä protusta. Suurimmalla osalla leiriläisistä on juuret Suomessa, mutta yhteinen kieli on englanti.

Alma Jokinen ja Suvi Hirvonen toimivat molemmat vapaaehtoisina ohjaajina. He lähtivät itse aikanaan Protulle, sillä he eivät halunneet jäädä paitsi kavereidensa hehkuttamasta leirikokemuksesta. Molemmat nauttivat erityisesti siitä, että nuorille apuohjaajille uskalletaan antaa vastuuta.

 

Ei ole olemassa kahta samanlaista Protu-leiriä, mutta jokaisella niistä käsitellään päivittäin vaihtuvia yleismaailmallisia teemoja mahdollisimman monipuolisesti ja erilaisista näkökulmista.

Leiripäivien teemoja voivat olla esimerkiksi moninaisuus ja yhdenvertaisuus, yhteiskunta ja vaikuttaminen, erilaiset maailmankuvat ja -katsomukset, ympäristö, päihteet sekä ihmissuhteet ja seksuaalisuus. Kansainvälisellä leirillä teemoissa käännetään katseet myös Suomen ulkopuolelle.

Koronariskin vuoksi leirillä huolehditaan erityisen tarkkaan hygieniasta, eikä meitä vierailijoitakaan päästetä leirirakennuksiin. Perinteiseen loppujuhlaan kutsutaan yleensä leiriläisten läheisiä, mutta tänä vuonna se jätetään välistä.
 

Vaikka leiri on kasvattava ja opettava kokemus, tarkoituksena ei ole tuputtaa tiettyä ideologiaa, vaan kannustaa uteliaaseen pohdintaan:

“Me halutaan herättää leiriläiset hoksaamaan, että he voivat itse olla tiedon tuottamisessa mukana. Täällä nuoren on mahdollista saada itsevarmuutta ja itseluottamusta, ja monille nuorille tämä saattaa olla ensimmäinen paikka jossa heitä kohdellaan vertaisina.”

Aiheesta muualla