Ratkaistaan Suomen suurin ongelma -päätapahtuma 11.10.

Ratkaistaan Suomen suurin ongelma! Tule kuulemaan ja kertomaan, mitä tekemistä mielenterveydellä on nuorten syrjäytymisen kanssa ja pohtimaan, miten nuorten mielet saadaan voimaan paremmin.

Ratkaistaan Suomen suurin ongelma on 11. lokakuuta Allianssi-talolla järjestettävä Nuorisotyön viikon päätapahtuma, jossa pureudutaan nuorten syrjäytymisen vähentämiseen, tänä vuonna erityisesti mielenterveyden vinkkelistä. Luvassa on tiukkaa ränttiä ja reipasta visiointia, kovaa vaatimista ja korkealle nostettuja rimoja. Päivän ohjelma on suunnattu nuorisoalan tekijöille ja päättäjille yli sektorirajojen - lämpimästi tervetuloa mukaan! Tarjoilujen ja tuolien määrän takaamiseksi ilmoittauduthan etukäteen. Ilmoittaudu Lyytissä.

Ohjelma

9.30 Nuorisoasioista vastaava ministeri Hanna Kosonen avaa päivän.

9.45 Mitä tekemistä nuorten mielenterveydellä on syrjäytymisen kanssa? Ministeri Kososen kanssa keskustelemassa lääkäri, mielenterveyskuntoutuja Jonne Juntura sekä Nuorten mielenterveysseura Yeesin Erika Karstinen.

10.15 Miltä tuntuu, kun kavereita on nolla ja miten se heijastuu nuoren tulevaisuuteen? Yli 20 vuotta yksinäisyyttä tutkinut professori, juuri Opetushallituksessa lasten ja nuorten hyvinvoinnista vastaavana opetusneuvoksena aloittanut Niina Junttila kertoo, miten syrjään jääminen vaikuttaa yksilöön. 

11.00 Tarjolla päivän teemaan sopiva lounas sekä esittelyssä nuorten mielenterveystyön toiminnallisia menetelmiä.

12.00 Miksi nuorten syrjäytyminen on koko yhteiskunnan kohtalonkysymys? Valtiosihteeri Martti Hetemäki valtiovarainministeriöstä ja Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi lataavat suoraa puhetta siitä, miksi nuorten hyvinvoinnin tulisi todellakin kiinnostaa kaikkia päättäjiä.

12.50 Faktat kohdilleen: Ketkä nuoret mielenterveysongelmista kärsivät ja miksi? Nyyti ry:n vaikuttamisen asiantuntija Annu Komulainen kertoo ajankohtaisesta tiedosta.

13.10 “Teen maailman tärkeintä ja turhauttavinta duunia.” Miten nuorisotyöntekijät jaksavat auttaa ja tukea nuorta, kun sille työlle ei juuri tukea tule? Äänessä järjestelmän kädettömyyteen kypsyneet nuorisotyön ammattilaiset. 

14.00 Voidaanko nuorten yhteiskunnasta syrjäyttäminen estää ja mielenterveys pelastaa politiikalla? Keskustelussa mukana eduskuntapuolueiden kansanedustajat Anders Adlercreutz (rkp), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Hanna Sarkkinen (vas) ja Sofia Vikman (kok).

15.00 Päätämme päivän palkitsemalla nuorisoalan helmiä, livemusiikilla ja Nuorisotyön viikon mocktail-baarilla. 

16.00 Tilaisuus päättyy.