Nuorisojärjestöt tiedottavat

24.09.2017: Vasemmistonuoret: Franco pysyköön haudassaan – Katalonian itsenäisyysäänestys turvattava!

Vasemmistonuoret tuomitsee Espanjan hallinnon käyttämät pakkokeinot Katalonian itsenäisyyskansanäänestyksen estämiseksi. Espanjan poliisi on ottanut kiinni toistakymmentä aluehallinnon viranomaista ja takavarikoinut äänestyslipukkeita, vaaliuurnia ja äänestyksestä informoivia julisteita. Tämän lisäksi Espanjan keskushallinto on pyrkinyt vaikeuttamaan itsehallintoalueen varojen käyttöä. Vasemmistonuoret pitää tällaisia toimia erittäin epädemokraattisina, vaarallisina ja tuomittavina.

- Espanjan kovat keinot ovat kaikua Francon ajan diktatuurista, jolloin Katalonia menetti itsehallintonsa ja oikeuden kieleensä. Diktatuurin aikojen tulisi olla takana ja katalonialaisilla on oikeus demokraattisesti päättää omasta tulevaisuudestaan, toteaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan.

Vasemmistonuoret pitää tärkeänä, että katalonialaisilla on mahdollisuus järjestää äänestys itsenäisyydestään. Espanjan keskushallinto on kieltänyt kansanäänestyksen järjestämisen vuosikausia perustuslain vastaisena. Katalonian aluevaalit 2015 voittaneen koalition Junts pel Sín vaalilupaus oli järjestää kansanäänestys itsenäisyydestä. Äänestyksen päivämäärän ilmoittamista lykättiin mahdollisimman pitkään juuri Espanjasta tulevien estämistoimien pelossa. Katalonian demokraattisesti valittu alueparlamentti hyväksyi lain kansanäänestyksestä aiemmin syyskuussa.

- Espanjan ja Katalonian hallitusten on yhdessä varmistettava kaikkien katalaanien oikeus osallistua demokraattiseen päätöksentekoon. On tärkeää, että myös itsenäisyyden vastustajat voivat osallistua 1. lokakuuta järjestettävään kansanäänestykseen. Siksi vaadimme, että Espanja lopettaa demokratian vastaiset pakkokeinot, Zidan jyrähtää.

Lisätietoja: puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan, 050 590 2771Takaisin