Allianssin historiaa

Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry perustettiin 2.11.1992 kolmen nuorisotyön palvelujärjestön työn jatkajaksi. Vanhin näistä kolmesta järjestöstä oli Nuorisotyön Keskus (NTK), joka perustettiin vuonna 1949 (tuolloinen nimi oli Suomen Nuorisotyöntekijöiden Liitto). NTK oli lähinnä kunnallisten nuorisotyöntekijöiden etu- ja palvelujärjestö. Kansalaiskasvatuksen Keskus (KaKe) perustettiin vuonna 1960. Alkuaikoina KaKe oli lähinnä koulujen ja opettajien palvelujärjestö, mutta myöhemmin sen toimintakenttä laajeni muunkin nuorisotyön pariin. Kolmas taustajärjestö oli Suomen Nuorisojärjestöjen Yhteistyöjärjestö (SNT), joka perustettiin vuonna 1979 hoitamaan lähinnä nuorisojärjestöjen kansainvälisiä suhteita.

Kolmen palvelujärjestön yhteistyö tiivistyi 1990-luvun alussa, kun ne perustivat Palvelujärjestöjen Yhteistyöjärjestö YRY:n. YRY:n tarkoituksena oli toteuttaa järjestöjen yhteisiä projekteja, mm. suomalaisen nuorisokortin Europassin käynnistäminen sekä järjestöjen yhteisen koulutus- majoitus- ja toimitilan Nuorisoinstituutin rakentaminen Vantaan Tikkurilaan. Taloudellisen laman myötä Nuorisoinstituutti-hanke haudattiin, ja Europassikin kaatui muutaman kuukauden olemassaolon jälkeen. Samoihin aikoihin alkoi keskustelu järjestöjen yhdistämisestä. Taustalla oli toisaalta järjestöjen oma pyrkimys toimintojen järkevöittämiseen ja päällekkäisyyksien karsimiseen. Toisaalta tärkeimmän rahoittajan, opetusministeriön, tahto säästää kustannuksissa nopeutti prosessia.

Teknisesti yhdistyminen tapahtui siten, että NTK ja SNT lakkauttivat toimintansa, ja KaKe muutti nimensä Allianssiksi. KaKe:sta siirtyi Allianssiin 18 työntekijää, NTK:sta viisi ja SNT:stä kolme. Toiminnoista Allianssiin siirtyi KaKe:sta Nuorisotiedon kirjasto, Nuorisotietopankki, Nuorisotiedotuksen ja -matkailun palvelu, nuorisokortti, nuorisotutkimus sekä koulutus- ja julkaisutoiminta. NTK:sta tuli Nuorisotyölehti, messutoiminta sekä koulutus- ja julkaisutoiminta. SNT:stä tuli kansainväliset nuorisojärjestösuhteet ja järjestöjen edunvalvontaa. Vaikka suurin osa toiminnoista ja työntekijöistä tuli KaKe:sta ja NTK:sta, otettiin hallintomalli pitkälti SNT:stä. Uuden Allianssin omistajia olivat siis nuorisojärjestöt, ja Allianssista tuli myös ns. kansallinen nuorisokomitea Suomessa.

Parinkymmenen toimintavuoden aikana Allianssiin on tullut monia uusia toimintoja, mm. nuorisovaihto, monikultturisuustyö, www-palvelut, nuorisovaalit, työllisyysprojektit sekä nuorten osallistumishankkeet. Kansallinen ja kansainvälinen vaikuttaminen sekä kehittämis- ja palvelutoiminta ovat nykyään Allianssin toiminnan painopistealueita. 

Jarkko Lehikoinen
edunvalvonnasta ja kansainvälisistä asioista vastaava johtaja Erilaiset yhdessä - Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry:n historia 1992-2012

Historia peilaa Allianssia laajasti eri näkökulmat huomioiden ja siihen on haastateltu lukuisia Allianssin toiminnassa mukana olleita. Allianssin historian ovat kirjoittaneet Tuomas Rantala ja Jussi Valkama.

B4, 179 sivua, kovakantinen , julkaisuvuosi 2012, ISBN 978-951-9094-95-3. Historiaa voi tilata Allianssista ja sen hinta on 15€ + postimaksu. Tilaukset: info(at)alli.fi

Historia verkkojulkaisuna.